BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A karácsony is élénkíti a turizmust

Harminc százalékkal nő a közvetített forgalom karácsonykor a Szallas.hu adatai szerint, és 24 százalékkal nő a foglalások száma tavalyhoz képest. Az átlagos foglalási érték 97 ezer forint, de akadnak kirívó esetek is.

Évről évre nő a vendégforgalom a karácsonyi szezonban a szálláshelyeken. Itthon 2016-ról 2017-re 120 százalékkal, míg 2017-ről 2018-ra 85 százalékkal nőtt a közvetített forgalom a december 22–26. közötti időszakban – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója. A foglalási adatok szerint – tette hozzá – idén ez további 30 százalékkal gyarapszik.

Annak ellenére, hogy ilyenkor a szállásadók gyakran másfélszeres vagy akár két és félszeres árral dolgoznak, a foglalások száma 24 százalékkal több, mint tavaly.

Romániában is egyre többen választják a szállásadók nyújtotta kényelmet az ünnepekre: 2017-ről 2018-ra két és félszeresére nőtt a foglalások száma, most újabb 22 százalékkal gyarapodik a cégcsoport romániai tagja, a Travelminit International SRL adatai szerint.

A legtöbben az apartmanok (27 százalék), vendégházak (19 százalék) és panziók (18 százalék) közül választanak, de szintén fokozott az érdeklődés a három- és négycsillagos hotelek iránt.

Fotó: Shutterstock

Az átlagos foglalási érték 53 százalékkal nőtt az előző év óta, idén 97 ezer forintot tesz ki.

Ezzel együtt a legtöbben (36 százalék) 50 ezer forint alatt költenek a szálláshelyükre, ám a foglalások 10 százaléka 200 ezer forint feletti.

Vannak kirívó esetek is, például a legnagyobb összegű foglalás 1 millió 250 ezer forint értékű, és Hévízre szól, a legolcsóbb foglalás pedig – egy parádi – 5000 forint. Megyéink közül Heves (12 százalék), Zala (11,9) és Pest (10,8 százalék) részesül a legnagyobb arányban a forgalomból.

A legnépszerűbb úti célok a karácsonyt otthonuktól távol töltők körében Hajdúszoboszló, Hévíz, Gyula, Zalakaros és Eger.

A toplistára még Szeged, Budapest, Siófok, Harkány és Miskolctapolca került fel. A statisztikák szerint három hónappal előre érdemes tervezni és cselekedni, ugyanis ilyenkor már a legtöbb szállásadónál szinte teljes a kapacitások kihasználtsága.

A legtelítettebb nap december 26., csütörtök lesz.

Egy szálláshelyen átlagosa hárman osztoznak. A legtöbb szállásadó mindent megtesz a karácsonyi hangulatért. Ez visszaköszön a dekorációban, a felszolgálandó fogásokban és sok esetben egyéb szórakoztató programokban is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.