BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbénul a magyar turizmus

A korábbi évek azonos időszakával összevetve március-április hónapokban várhatóan 50-60 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezik az országba.

Az európai trendeket Magyarország sem tudta elkerülni, Magyarország turizmusát derékba törte a koronavírus, napról napra nő a visszamondások száma – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 18,5 százalékát mondták le március 10-e reggelig a top 10 küldő országból, ez a szám a vírus magyarországi megjelenését követő reggelen, március 5-én – az ezt megelőző napokhoz hasonlóan – 16,4 százalékot tett ki.

A TOP10 küldőpiac közül Németország a legjelentősebb, amelynek esetében 13,3 százalékos a tavaszi lemondási arány.

Tekintve, hogy Németországból érkezik a legtöbb turista az országba, ezáltal a létrejött foglalások és lemondások darabszáma is e küldőország esetében a legmagasabb.

A tervezett utak lemondási aránya továbbra is magas

  • Izraelből (40,3 százalék),
  • Olaszországból (37,8 százalék)
  • és Romániából (25,4 százalék).
  • Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

    A belföldi foglalások közül arányaiban kevesebb (13,2 százalék) került lemondásra, mint a TOP 10 küldőpiacról érkezők esetében, így a belföldi piacot inkább a kivárás jellemzi – közölték.

    Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (54,3 százalék) és Izrael esetében (41,1 százalék) a legmagasabb.

    A korábbi évek azonos időszakával összevetve március-április hónapokban várhatóan 50-60 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezik az országba, a korábbi évek ugyanezen időszakával összehasonlítva.

    A szállásdíjbevételek 2019 március-áprilisához viszonyítva legalább 40-50 százalék körül esnek vissza az adatok alapján.

    Az MTÜ közleményében úgy fogalmaz,

    a turisztikai adatok napról napra változnak, amit ma mondunk, holnap már nem biztos, hogy igaz. Úgy gondoljuk, hogy jelenleg nem a számok a legfontosabbak, hanem a vírus terjedésének a megfékezése.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.