BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljes bizonytalanságban az utazási irodák

A főszezon már elúszott a kiutazó­turizmusban. A szeptembertől várható utazási korlátozások a görög járatokra szűkült charterpiac utolsó hónapját is megkeseríthetik.

Jeges fuvallatként söpört végig az utazási irodák körében a szeptember 1-től tervezett, újabb utazási korlátozásokra tett, minapi miniszterelnöki célzás. A részletekről egyelőre semmi nem szivárgott ki, és továbbra is csak annyit lehet tudni, hogy a déli régiók várhatóan érintettek lesznek. Legutóbb július elején beszélt arról Orbán Viktor, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben Magyarország jól teljesít, de a fertőzésszám megugrásának megakadályozása érdekében szigorításokat tervez a kabinet. Néhány nappal később színezték be sárgára vagy pirosra a különböző országokat, karanténkötelezettséggel terhelve a zöld zónán kívüli államból hazatérőket. Az őszi akcióterv várhatóan további lépéseket hoz majd, kimondatlanul kivárva az iskolai szünet, azaz a nyaralási főszezon végét, a tanév elejét.

A Világgazdaság több utazási iroda vezetőjét is megkérdezte, hogy mire számítanak, milyen stratégiával készülnek egy újabb, akár csak részleges szigorításra. Ezekből a beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy

a tét a külföldi utazásszervezők számára most a szeptemberi forgalom, mindenekelőtt az a heti nyolc görögországi charterjárat, amelyek a tavalyi 84 tengerparti útvonal helyett még repülhetők.

A nyári kiutazóturizmusban az utazásra nem javasolt piros és az ugyancsak karanténkötelezettséggel terhelt sárga országok mellett a zöld országok, jellemzően a közeli európai uniós területekre szervezett körutazások jelentették a számos sebből vérző utazási irodai szektorban az egyetlen alternatívát.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Bármilyen további szigorítás a sovány piaci tortát szeleteli tovább, amit – mint arról a legnagyobb hazai utazási iroda, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese, Komora Zoltán a szaksajtónak nyilatkozott – a soha nem látott mértékben megugrott belföldi turizmus sem tud pótolni.

A belföldi turizmus felpörgésének számos haszonélvezője van a szállodáktól a panziókig, a vendéglőktől a túraszervezőkig. Ám mindannyian vidékiek, a magyar turizmus bevételének zömét adó fővárosi piacon a szállásadók és a turistákra specializálódott éttermek már többségükben üzemszünetet tartanak. Az újabb utazási korlátozások minden bizonnyal tovább szűkítik majd a mozgásteret Budapesten, mert ezek értelemszerűen nemcsak a kijáratot, hanem a bejáratot is eltorlaszolják, ha az eddig hangoztatottaknak megfelelően a vírus behurcolásának megakadályozása az egyetlen hatásos védekezési technika a védőoltás elkészítéséig. Ennek a felfogásnak – érthetően – a turisztikai ágazat egyetlen szereplője sem tud és nem is akar ellentmondani, még akkor sem, ha nincs forgatókönyve arra, hogy miből éli túl a következő éveket.

Nem véletlenül lobbizik kitartóan a munka­helymegtartó támogatásokért a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, hiszen

állami segítség nélkül nem fog menni a talpon maradás.

Könnyítések híján a téli szezon lehetne a kiutaztatók számára az utolsó esély, de a világ nagy része piros zónában van. Az egyelőre zöld kategóriás európai síparadicsomokban pedig ugyancsak az aktuális, gyors változásokra is képes járványhelyzet függvénye minden. A nemzetközi turizmusban továbbra is csak a bizonytalanság a biztos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.