Szerdától nem fogadhatnak turistákat a szállodák, és nem nyithatnak ki, csak házhoz szállíthatnak az éttermek, ezért a zárás utáni első harminc napban az állam megtéríti a szállodáknak a november 8-ig történt foglalások 80 százalékát, ha nem küldik el dolgozóikat. Ugyancsak a munkavállalók megtartásához kötik az éttermek és a szabadidős létesítmények támogatását a következő harminc napon: aki nem bocsát el, annak nem kell járulékot fizetnie a munkavállalók után, és a bérek felét megtéríti az állam. A miniszterelnök hétfői bejelentését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás a Világgazdaságnak nyilatkozva óvatosan fogadta, mivel
a bejelentés szerint a hotelek kimaradtak a bértámogatásból és a járulékkedvezményből, ezért a hotelszakma a részletszabályok megjelenésére vár.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatának elfogadását a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László nagyon jónak, de elkésettnek tartja, mert az éttermeknek már nagyjából csak a 40 százaléka van nyitva, és időközben sok tízezer munkavállalótól váltak meg a vállalkozások.
A járulékkedvezmény a nyáron lejárt, a rövidített munkaidő lehetősége is kifutott, hiába kérték a könnyítések meghosszabbítását a turisztikai ágazat szereplői. A Balatonnál és egyes népszerű üdülőhelyeken sokan remek nyarat zártak, de a nagy többségnek kritikus mértékben estek a bevételei, ráadásul
elmaradnak a családi vendéglői karácsonyozások és az év végi ügyfélpartik, amelyek a cateringcégek, azaz a rendezvények helyszínére ételt kiszállítók éves forgalmának 20-25 százalékát adnák.
Mindennek a tetejébe az év hagyományosan három-négy gyenge hónappal indul, amire most nem tudtak tartalékolni a cégek.
Jobb helyzetben azok a cégek vannak, amelyek már kiépítették a házhoz szállítási üzletágukat, ezeken most akár ideiglenes áfacsökkentéssel is számottevően segíthetne az állam
– jelezte az MVI elnöke. Mivel most nem választás kérdése, hogy a vendég helyben vagy elvitelre kéri-e az ételt, a legmagasabb áfakulcsban ragadt kiszállítás adóját csökkenteni kellene, mert a szolgáltatás teljes hasznát elviszik a pluszköltségek. Emellett nem minden, korábban helyben fogyasztó vendég rendel majd ételt, vagyis
a házhoz szállítás piaci tortája nem lesz annyival nagyobb, mint amennyivel többeknek kellene abból jóllakniuk.
A turizmusban és a vendéglátásban érdekelt vállalkozásokra még többéves recesszió vár, és egészen biztosra vehető, hogy jövő tavaszig önerőből nem tudják fenntartani magukat – hangsúlyozták a piaci szereplők, akik most a kijárási tilalomhoz kapcsolódó gazdasági döntések hivatalos közlésére, a pontos részletek megismerésére és a harminc napon túlnyúló állami segítségre várnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.