BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Péntektől egyszerűbb az élet és az utazás Görögországban

A könnyítés ugyanakkor nem vonatkozik a görög szigetekre való utazásokra, oda továbbra is a korábbi szabályoknak megfelelően lehet eljutni

Ákisz Szkercosz miniszterelnök-helyettes korábbi bejelentése alapján péntektől a nyitás újabb szakaszába lép Görögország – adta hírül a GTP Headlines.

A koronavírus-járvány második hullámának megjelenése óta az országon belül tilos volt a nem elengedhetetlen régiók közötti utazás.

A szabályozásnak ez a része most megszűnt.

A pénteki könnyítés ugyanakkor nem vonatkozik a görög szigetekre való utakra, oda továbbra is a korábbi szabályoknak megfelelően lehet eljutni, azaz oltási igazolás (14 nappal a második vakcina után), vagy 72 órán belüli PCR-teszt, vagy 24 órán belüli gyorsteszt felmutatása esetén engedélyezett a légi és a vízi utazás is. A rendelkezések 5 éves kor fölött mindenkire egyaránt vonatkoznak.

Szkercosz ismertette azt is, hogy a betegségből felépültek a gyógyulásuk után 2 hónappal egy 9 hónapig érvényes igazolást kapnak, amivel szintén tudnak az országon belül szabadon mozogni.

A dokumentumok ellenőrzése a légitársaságok és a kompok személyzetének feladata.

Fotó: Shutterstock

A belföldi utazások kapcsán továbbra is ajánlott az indulás előtt és az érkezés után egy Covid-19 önteszt elvégzése, ez azonban nem kötelező érvényű, csak opcionális.

A Görögországba utazó külföldiek számára minden esetben kötelező egy Utasazonosító Űrlap benyújtása, amelyben oltásuk állapotára és védettségükre vonatkozó adatokat kell megadniuk.

Ennek részleteiről a hatóságok tudnak részletes tájékoztatást adni.

Az utazási szabályok mellett további korlátozások is enyhülnek péntektől – számolt be róla az Ekathimerini portál.

A kijárási tilalom este 11 óra helyett csak fél 1-kor lép életbe.

És az otthonról való távozás SMS-rendszere is megszűnik. Az óvodák május 17-én, a nyári mozik május 21-én, a szabadtéri kulturális terek pedig május 28-án nyitnak meg. Júniustól esküvőket is lehet tartani Görögországban, de legfeljebb 100 fővel.

A nyitásra az elmúlt hetek esetszámainak és halálozási adatainak kedvező alakulása miatt kerülhetett sor.

Bár Szkercosz szerint a lakosság immunitása egy évvel ezelőtt még közel nulla volt, az idei évben ez ugrásszerűen megnőtt, és folyamatosan javul.

Ezen tények ismeretében nyugodtan kijelenthetjük, hogy magunk mögött hagytuk a bezárásokat, a fokozatos újranyitás biztonságos

– zárta szavait a miniszterelnök-helyettes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.