BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez a háborús ország küldi a legtöbb turistát Törökországba

Sokkal több turista érkezik Törökországba, mint egy évvel ezelőtt, és meglepetést okozhat, hogy a legtöbben melyik országból. A második helyen egyébként Németország áll.

Sokkal több külföldi turista érkezik idén Törökországba, mint egy évvel korábban, az Ukrajna orosz lerohanását megelőző időszakban.

Girl,Drinks,Turkish,Coffee,Enjoying,The,View,Of,The,Hagia
Fotó: Shutterstock

A pénteken közzétett adatok szerint májusban 4,5 millióan érkeztek, ami 16,2 százalékos növekedés a múlt év azonos hónapjához képest. Ez nagyon szép szám, még akkor is, ha áprilisban – amikor még nem indult be a szezon – ennél nagyobb, 29 százalékos felszökést mutattak a kulturális és turisztikai minisztérium által közzétett számok.

Havi adatok.

Miközben az Európai Unió országaiban barátságtalanná vált a hangulat az Oroszországból érkezőkkel szemben, és a szankciók a fizetést is nagyon bonyolulttá tették számukra, Törökországba özönlenek. Májusban 641 ezer orosz turista érkezett – és egyetlen másik országból sem jöttek többen. A második helyen a németek álltal 618 ezer fővel, őket az Egyesült Királyság követte 453 ezer, Bulgária 259 ezer és Irán 171 ezer fővel. 

The,Girl,Sits,On,Soft,Cushions,On,The,Open,Veranda
Fotó: Shutterstock

Az év első öt hónapjában összesen 14 millió külföldi turista érkezett Törökországba, ami az előző év azonos időszakához képest 24 százalékos növekedés.

Idén egyébként az orosz rubel 15, a török líra 34 százalékkal gyengült az amerikai dollár ellenében, tehát a rubel jött ki jobban ebből a versenyből: majdnem 17 százalékkal lett erősebb a török fizetőeszközhöz képest. Az euróban fizetők pénze 36 százalékkal lett értékesebb Törökországban, a font sterling pedig 41 százalékkal. Eközben a forint 48 százalékot erősödött. Ám miközben több lírát kaptak a pénzükért a külföldiek, a török árak is felszöktek: májusban majdnem 40 százalék volt az éves infláció.  

Istanbul,Turkey,25.
Fotó: Shutterstock

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.