BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

K&H: alig van pénzük nyaralni a magyaroknak

Nagymértékben nőtt azoknak az aránya, akiknek nincs pénze egy hosszabb utazásra – derült ki a K&H Bank közleményéből. A felmérésükben részt vevők 68 százaléka nem tervez hosszabb, vagyis 5 éjszakánál tovább tartó utat és ezek között 77 százalék mondta azt, hogy nincs rá pénze.

Korlátozottak a magyarok utazási lehetőségei. A K&H Bank felmérése szerint a 30–59 év közötti korosztály 68 százaléka nem tervez hosszabb utazást 2023-ban, 77 százalékuk pedig ezt a pénzhiánnyal magyarázta. Az előző évben a válaszadók 58 százaléka mondta azt, hogy azért nem utazik el hosszabb időre, mert nincs rá pénze – írta közleményében a K&H.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A felmérésben részt vevők 46 százaléka azt mondta, hogy ha hosszabb útra nem is, de egy belföldi hosszú hétvégére szeretne elmenni.

A nagyobb százalékos visszaesést a bank a bázishatással is magyarázta. A 2022-es felérést az egészségügyi karanténból kiszabadult emberek körében végezték, akik a pandémia alatt félretettek annyi pénzt, hogy belevághassanak egy nagyobb útba. 2023-ban már vissza kellett venni az ilyen tervekből a nehéz gazdasági környezetre való tekintettel.

Megváltoztatja a hőség a nyaralási szokásokat Európában

A klímaváltozás a hűvösebb éghajlatú helyekre űzi a turistákat.

A kutatás szerint 

a külföldi utak esetén a megkérdezettek utazási szándékai a 2021-es szintre estek vissza, a belföldi utazásoknál még a 2021-es szinttől is elmaradnak. 

Csak 46 százalékuk gondolja úgy, hogy el tud utazni valahová belföldre az egyik hosszú hétvégén: az alacsonyabb jövedelműek körében 38 százalékos az arányuk, míg a magasabb jövedelműek körében 61 százalékos. Hosszabb belföldi útra csak 24 százalékuk készül – ezen belül a magasabb végzettségűek között 30 százalék, míg az alacsonyabbak között csak 22 százalék látja ennek lehetőségét.

A rövid külföldi turistautakban a K&H felmérése szerint a válaszadók 19 százaléka gondolkodik. 

Az 5 éjszakánál tovább tartó külföldi vakációt csak a megkérdezettek 16 százaléka tervezi, 

de még a legjobb anyagi helyzetben lévők, azaz a havonta 500 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezőknek is csak 28 százaléka készül útnak indulni az országhatáron túlra.

Hosszabb, akár külföldi, akár belföldi vakációt összességében a válaszadók 68 százaléka nem tervez, döntő többségük – 77 százalékuk – ezt a pénzhiánnyal indokolta. 

Egy évvel korábban csak az 58 százalékuk hivatkozott arra, hogy nincs elég pénze egy hosszabb utazásra, azaz 19 százalékponttal nőtt az arányuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.