A Magyar Cukrász Ipartestület az idén negyedik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. A felhívásra ötvenegy nevezés érkezett, ami kellően nagy versenyszellemet tükröz.
A mákos bejglikkel kevésbé, a diósokkal és az ínyencekkel annál inkább elégedett volt a zsűri, amely elsősorban a tészta omlósságát biztosító disznózsírt hiányolta több bejgli receptjéből – hangzott el a Zila cukrászdában megrendezett mai eredményhirdetésen.
Az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája verseny mintájára megálmodott cukrászmegmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében – összegezte az ipartestület közleménye.
A bejgli védett termék, az ipartestület kezdeményezésére lett az.
A versenyre ennek megfelelően olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában a bejgliről megfogalmazott kritériumoknak.
A bejgliversenyt három kategóriában, Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában hirdették meg.
Ilyen karácsonyi ételek kerülnek asztalra a világban – ínycsiklandó galériaElképesztő változatosságot mutat, mi kerül a karácsonyi asztalokra az egész világon szétszóródott keresztény hagyományú közösségekben. Vannak átfedések is, az egymással háborúban álló oroszok és ukránok például szinte ugyanazokkal az ételekkel ünnepelnek. |
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, amelynek a jellegét meghatározó alapanyag szerepel az élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt, felhasználható anyagok között. Ilyen például a dió és a mák mellett a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek.
Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Az Ínyenc kategóriában idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró,
sokan kombináltak a töltelékbe marcipánt, pisztáciát, gesztenyét, vörös áfonyát. Felbukkant több bejgliben a gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.
A díj nyertese, aranyérmes Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Budapest,
ezüstérmes Kiss Károlyné – Major cukrászda, Budapest,
bronzérmes Kara József Zoltánné – Erika cukrászda, Kesztölc.
A díj nyertese Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd,
ezüstérmes Fazekasné Both Anikó – Both cukrászda, Tolna,
bronzérmes Kiss Károlyné – Major cukrászda, Budapest
A különleges díj nyertese az Adventi pirkadat – Millei Renátó, Dinasztia cukrászda, Siófok. Ez a bejgli egy kardamommal fűszerezett, hagyományos bejglitésztával, aszalt vörös áfonyás, mandulapralinés töltelékkel készült különlegesség.
A kategória ezüstérmese Kelet kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő cukrászda, Nagykanizsa; bronzérmese pedig Földimogyorós füge – Borongics Anett, az ugyancsak nagykanizsai Süti Butik lett.
A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér-különdíjat Kiss Károlyné nyerte a budapesti Major cukrászdából.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.