A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján, a világ legrangosabb szakácsversenyének döntője 2025 januárjában lesz majd Lyonban – közölte a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Magyar Turisztikai Ügynökség.
A Bocuse d’Or európai válogatóját ezúttal a norvégiai Trondheimben rendezték meg március 19–20-án, a tét ismét nem kevesebb volt, mint a továbbjutás a lyoni döntőre.
A magyar csapat magabiztos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjében, amelyet 2025 januárjában tartanak meg.
A kötelező alapanyagok hagyományosan a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén a tányértéma a rénszarvashús volt, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként.
A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a froyai fésűkagyló voltak a kötelező elemei.
A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hunguestnél dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronzszobrot hozhatta haza Lyonból.
A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így
csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningjein felkészített versenyzőket az előző, sikeresen szereplő Bocuse-csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is is segítette tapasztalataival, ők a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében.
A magyar csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen is, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.
A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példaértékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or-versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal.
De a Bocuse d’Or részben erről is szól – szögezték le a közleményben.
A legrangosabb szakácsverseny európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok:
A sikeres európai válogató után a lehető legkomolyabb felkészülés kezdődik meg néhány hónap múlva, már a januári lyoni Bocuse d’Or döntőt célozva.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.