A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjét 2024-ben a norvégiai Trondheimben rendezik meg március 19–20. között, az oda készülő magyar Bocuse d’Or csapat szerdán a Sirha Budapest 2024 szakkiállítás keretében számolt be a több mint három hónapja zajló felkészülésről.
A helyszín érdekessége, hogy két évvel ezelőtt a Sirha Budapest adott otthont az európai döntőnek, akkor a magyar csapat Dalnoki Bence vezetésével egészen a dobogó második fokáig menetelt, majd a következő évben a világbajnokságon a harmadik helyezést és a vele járó bronz Bocuse-szobrot is elnyerte.
A 2024-es magyar Bocuse d’Or csapatot Kelemen Roland séf vezeti, aki 2023 októberében a magyar döntőt megnyerte. A korábbi magyar bajnok, Dalnoki Bence is ott lesz Norvégiában, ahol a nemzetközi kóstoló zsűribe kapott meghívást.
A Bocuse-csapatot és a felkészülést bemutató sajtótájékoztatón Dalnoki Bence hangsúlyozta, hogy
a magyarok 2016-ban Széll Tamás révén iratkoztak be a szakácsvilág nemzetközi élvonalába,
ami nagyon rövid idő, de minél többet igyekeznek ellesni a régóta sikeres nemzetektől.
A tudás- és tapasztalatmegosztás a versenyzők felkészítésének fontos eleme, többek között a svédek is így tudnak a világ élvonalában maradni, hogy a közös sikerért valóban közösen dolgoznak meg.
Jó úton járunk, hogy megszorongassuk, vagy akár übereljük a Bocuse d’Or legsikeresebb nemzeteit, az idei magyar versenyző felkészülését is népes szakértői gárda segíti
– mondta Dalnoki Bence.
Norvégiában a tengeri halételek és a rénszarvas specialitások hazájában két hét múlva kezdődő európai döntőre készülő Kelemen Roland séf elmondta, hogy szerencsére nagyon szereti a tengeri halakat, de a rénszarvasnyelv, -fartő és -lábszár, valamint a Norvégiában honos tőkehalfajta, a skrei és a másik kötelező alapanyag, a frøyai fésűkagyló elkészítésére alaposan fel kellett készülniük.
A halas és húsos magyar versenytálat világszerte ismert magyar alapanyagokkal, többek között tokaji aszúval, kacsamájjal és őrölt piros paprikával kombinálják
– hangzott el.
A Bocuse d’Or világdöntőjére a tíz legjobban teljesítő csapat jut tovább Norvégiából, ahol 20 nemzet csapata méri össze tudását hamarosan.
A magyar csapatA magyar csapat élén álló Kelemen Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Tavaly mesterszakács címet szerzett. A csapat commis-ja a siófoki Fodor Noel, aki két éve végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozott, és oda is tér majd vissza a Bocuse d’Or után. A coach a Hungastnál dolgozó Szabó László, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d’Or hazai döntőjén, szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is, több nemzetközi megmérettetésen is részt vett. A csapat elnöke Dalnoki Bence. A csapat felkészítésében részt vesz Széll Tamás, valamint Vomberg Frigyes is, valamint a norvég séf, Christian Andre Pettersen, aki 2019-ben és 2021-ben is a bronz szobrot vihette haza a Bocuse d’Or lyoni döntőjéről. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.