BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
R10 EuroVelo Cycling Route In Poland
Woman cycling on her MTB bike by the R10 EuroVelo Cycling Route is seen near the Krynica Morska, Vistula Spit , Poland, on 29 July 2023  (Photo by Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images)

Aktív nyaralás két keréken: biciklis túra Lengyelországban

A csodálatos Velo Baltica kerékpárút Lengyelország szélfútta Balti-partja mentén végtelen dűnékkel, ikonikus szélmalmokkal, történelmi Hanza-városokkal, és elhagyatott erődökkel várja az aktív pihenés szerelmeseit. Az R-10 bicikliút kifejezetten bővelkedik látványosságokban.

Amíg az olyan úti célok, mint Hollandia, Belgium és Dánia népszerű kerékpáros úti célokká váltak Európában, addig Lengyelországot a kerékpáros infrastruktúra és túraútvonal kiépítése tette kedvelt és kiemelt célponttá az aktív nyaralásra vágyók körében – derült ki a BBC cikkéből.

R10 EuroVelo Cycling Route In Poland
Woman cycling on her MTB bike by the R10 EuroVelo Cycling Route is seen near the Krynica Morska, Vistula Spit , Poland, on 29 July 2023  (Photo by Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images)
Az aktív nyaralásra vágyóknak épített Velo Baltica, más néven R-10-es bicikliút jelentős szakasza a tengerparton halad / Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / Images

Aktív nyaralás, nem mindennapi túraútvonal

Velo Baltica, más néven R-10-es bicikliút egy csodálatos útvonal, amely több mint 230 kilométeres szakaszon halad Lengyelország Nyugat-Pomerániai vajdasági régiójában, a Németország melletti határvárostól, Swinoujscie-től indul, és Ustkában ér véget. Kiváló nyaralási lehetőség azoknak, akik az aktív kikapcsolódást keresik.

Végtelen dűnék, romantikus szélmalmok, a Balti-tenger, elhagyott erődök szegélyezik, és persze történelmi városokon vezet keresztül, ami mind-mind ideális túraútvonallá teszik ezt a bicikliutat. Az útvonal családbarát, jól megközelíthető, látványosságai miatt pedig egyáltalán nem verseny, hanem kifejezetten túraútvonalnak számít az aktív nyaralás jegyében.

Az útvonal a látványos Wolin Nemzeti Parkon keresztül vezet, ahol egy bölényrezervátum és Lengyelország legmagasabb tengerparti sziklái találhatók. Megállhatunk egy középkori gótikus templom festői romjainál egy sziklán, a strand közelében Trzesaczban; míg a 45 méter magas, nyolcszögletű Niechorze világítótorony kilátója tökéletes kilátást nyújt a kiterjedt balti dűnékre.

Kolobrzeg, a népszerű tengerparti üdülőváros

Egyik jellegzetes állomása Kolobrzeg, amely város a nyár folyamán nyüzsgő tengerparti üdülőhellyé válik. A tengerpartján hosszú sétány fut végig, szállodákkal és éttermekkel, ahol egy 26 méter magas vöröstéglás világítótorony és a gyönyörű gótikus katedrális mellett vezet a bicikliút. A város nevezetességeit a második világháborút követően teljes körűen helyreállították. Hozzátartozik, hogy a Nyugat-Pomerániai Vajdaság csak 1945-ben lett Lengyelország része, miután évszázadokon át német fennhatóság alatt állt Poroszország részeként. Ebből következik logikusan, hogy Kolobrzeget német turisták is látogatják, és a világnyelvek közül többen értik meg itt a németet, mint az angolt. De a település a belföldi turisták körében is népszerű. Mind Swinoujscie, mind Kolobrzeg városát gyors intercity vonatok szolgálják ki, és naponta indulnak járatok Varsóba, Krakkóba és Poznanba.

A Velo Baltica meglehetősen egyszerű, és nem igényel sok előkészületet. Az útvonalon van egy szinte megszakítás nélkül kijelölt kerékpársáv jelzésekkel és különféle létesítményekkel, köztük pihenőállomásokkal, önkiszolgáló javítópontokkal és turisztikai információs pultokkal. 

Rengeteg szállás található a bicikliúttól nem messze, szinte minden árkategóriában.

Jellegzetes Balti strandok

A tengerparti városokban sok helyütt a kerékpárút többnyire közvetlenül a strand szélén található, így szó szerint érezheti, hallhatja és megízlelheti a Balti-tenger pompáját; Az aktív nyaralás itt mondhatni egyfajta hosszan tartó meditáció a természet hangjaival, amelyek megnyugtató ritmust állítanak be.

A bicikliút további érdekessége, hogy 

  • minden népszerű lengyel balti üdülővárosnak van mólója. A leghosszabb Sopot tengerparti városában található, és körülbelül ötszáz méter hosszú. 
  • A másik jellegzetessége még a strandoknak a szélfogó: ezek a sokszínű pamut paravánok, esernyők és sátrak mellett minden lengyel strandon megtalálhatók, és a szocializmus évtizedeiben terjedtek el, mintegy kijelölve, lefoglalva a napozóhelyeket.

A bicikliút végállomása Mielnó, a 19. századi favillák, a szocialista korszak üdülőkomplexumai és az ultramodern, új tengerparti szállodák szép kombinációja.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.