BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vacation,,Couple,On,The,Beach,Near,Swimming,Pool,,Luxury,Travel

Nyaralás jó áron: a last minute helyett új trend hódít az utazási piacon

Az utazásra készülő magyarok döntő többsége nem hagyja az utolsó pillanatra a szervezést, jellemzően már legalább 4-5 hónappal az indulás előtt kiválasztja az úti célt és az időpontot. A megváltozott utazási szokásokra a Groupama Biztosító és az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív kutatás eredménye világított rá.

Korábban az akciós last minute utak garantálták, hogy jó ár-értéken nyaraljon valaki, most változni látszik a trend, változtak az utazási szokások, berobbant a first minute idén.

nyaralás
Egyre többen foglalnak utazást a tervezett vakáció előtt 4-5 hónappal már / Fotó: Shutterstock

Az utazásra készülő magyarok döntő többsége jellemzően már legalább 4-5 hónappal az indulás előtt kiválasztja az úti célt és az időpontot. A first minute nem csak nálunk, hanem Nyugat-Európában is jellemző trend.

Változatlanul árérzékenyek vagyunk

Nemzetközi viszonylatban a magyar utazók árérzékenynek számítanak, az uniós átlag 87,2 euróhoz képest 52,2 eurót költöttek szállásra 2022-ben vendégéjszakánként az Eurostat adatai alapján. 

Fő szempont, hogy anyagilag jól járjunk, ezért 

az utazni készülők négyötöde előre, alaposan megtervezi a nyaralását

– derült ki a friss felmérésből.

A korai foglalás előnye, hogy több és változatosabb szálláslehetőség közül, nem mellékesen kedvezőbb áron lehet válogatni, így végeredményben anyagilag is jobban jár, mint azok, akik az utolsó pillanatra hagyják a szervezést. 

A kutatásban részt vevők kétharmada szerint a tervezés mellett szól az is, hogy nyugalmat ad, ráadásul csoportos vagy nagyobb családi nyaralásnál megkönnyíti a mindenki számára megfelelő időpont sokszor nehézkes egyeztetését.

Az utazásukat gondosan megtervezők között jelentős többségben vannak a külföldre, jellemzően a tengerpartra készülők, akik nem akarják megkockáztatni, hogy a rossz szervezésen csússzon el a nyaralás.

Akár egy évre előre foglalunk

Egy hosszabb hajóutat már egy évvel az indulás előtt lefoglalnak az utazók. 

– mondja Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője. 

Az utazási irodák is egyre tudatosabban alkalmazkodnak az új igényekhez, nem foglalják túl magukat, így az ügyfelek is tisztában vannak azzal, hogy nem igazán érdemes várni a kedvező last minute lehetőségekre, ezért egyre többen élnek a first minute foglalással.

Mindössze 

egyharmadra tehető azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy érdemes várni egy kedvező last minute ajánlatra. 

A first minute és a last minute tábor tagjai abban nem különböznek egymástól, hogy a valutaváltást és az utasbiztosítás kötését is az utolsó pillanatra halasztják. Jellemző azonban, hogy míg az utazásukat gondosan előkészítők több mint a fele köt utasbiztosítást, a spontán utazók erről gyakrabban megfeledkeznek, csak harmaduk gondoskodik a biztonságáról is. 

nyaralás
Nyaralás: a külföldre készülők előbb elköteleződnek a biztonság miatt / Fotó: Shutterstock

A legalaposabb tervezés mellett is megtörténhet, hogy valami közbejön és el kell halasztani, esetleg le kell mondani az utazást, így érthető, hogy az utasbiztosítás megkötése az indulás előtti utolsó teendők között szerepel. Arra azonban figyeljünk, hogy az utasbiztosítást még mindenképpen a határ átlépése előtt kössük meg, mert csak így lesz érvényes – hangsúlyozta Szobonya László, a Groupama Biztosító lakossági nem-életbiztosítás termékmenedzsment vezetője.
 

A digitálisan megkötött biztosítások jelentős részét a nyári időszakban kötik ügyfeleink 

– mondja Nagy Csaba az OTP Bank lakossági bankbiztosítási termékfejlesztéséért felelős vezetője.

Jellemző a magyarokra, hogy szeretnek visszatérni oda, ahol már jártak,

  • az utazók fele szívesen megy a bevált helyekre, 
  • 7 százalékuk pedig, ha teheti, mindig csak ugyanoda megy nyaralni.



 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.