BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A couple with their child are walking at Syntagma square in Athens, Greece on November 3, 2022. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) athén

Athén is megelégelte az Airbnb-t, akár a terézvárosiak

A kormány ezzel számolná fel a lakhatási válságot a fővárosban. Athénban legalább egy évre betiltanák az otthonok rövid távú bérbeadását, felszámolva ezzel az Airbnb-féle lakáshotelezést.

A görög kormány hétfőn bejelentette, hogy Athén belvárosában legalább egy évre tilos lesz új engedélyeket kiadni a rövid távú bérbeadásra, miközben a meglévő lakáshotelek esetében jelentősen megemelné az adókat.

A couple with their child are walking at Syntagma square in Athens, Greece on November 3, 2022. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) athén
Athén belvárosában is korlátoznák az Airbnb-ket / Fotó: AFP

Sok más európai turisztikai célponthoz hasonlóan Görögország is igyekszik egyensúlyt teremteni az Airbnb-hez hasonló online platformok által táplált jövedelmező iparág és a lakáshiánnyal küzdő helyiek igényei között.

A lakáshiány és az emelkedő megélhetési költségek miatt a kormány ebben a hónapban bejelentette, hogy

megemeli a rövid távú bérbeadásra kivetett adót, betiltja az új engedélyek kiadását Athén belvárosában és arra ösztönözné a lakástulajdonosokat, hogy hosszú távú bérbeadásra váltsanak.

A tervet részletezve Olga Kefalogianni görög idegenforgalmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a rövid távú bérbeadásra vonatkozó új engedélyek kiadásának tilalmát Athén központjában egyelőre három kerületben tervezik, amit a kezdeményezés sikerétől függően akár a város egész területére bevezetnék.

Mivel sok háztulajdonos választja a rövid távú bérbeadást, az athéniaknak nehéz dolguk van, ha megfizethető kiadó házat akarnak találni, a többhavi keresés után pedig elfogadhatatlanul magas árakkal találják szembe magukat.

A kormány azt látja, hogy a bérlemények, amelyek valójában szállodák bármiféle szabályozás vagy plusz teher nélkül, túlterhelik a görög ingatlanpiacot, így fel kell lépnünk ellene 

– nyilatkozta Kefalogianni a Reutersnek.

Airbnb: lenullázza Terézváros, vagy épp most nyertek a szálláskiadók?
Nulla napban készül meghatározni a VI. kerület képviselő-testülete 2026-tól a rövid távú szálláskiadásra fordítható napok számát, miután erre voksolt az ügydöntőnek kikiáltott népszavazáson véleményt nyilvánítók 54 százaléka. Airbnb-témában a VI. kerületihez hasonló döntést szorgalmaz majd Budapesten és országosan is a Fidesz budapesti elnöke, aki erre már a szavazás közben ígéretet tett. A szavazás eredményét egész másként értékelik azonban a szálláskiadók, mondván, hatalmas győzelmet arattak az airbnb-zők, a 20 százalékos részvételi arány azt jelzi, hogy nincs valós társadalmi támogatottsága a kérdésnek, és tízből legfeljebb egy polgár betiltáspárti, ami erős felhatalmazás a kormánnyal való tárgyalásra.

A meglévő lakáshotelre kivetett adó megemelése ráadásul egy kritikus bevételi forrást biztosítana a görög államnak, amelynek egyre többet kell költenie az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófák elhárítására és az újjáépítésre.

Görögország arra számít, hogy az idegenforgalomból származó bevételei idén elérik a 22 milliárd eurót, ami újabb rekordot jelentene. A világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjaként pedig Athénnak pedig kézenfekvő, hogy a növekvő problémák mellett kiaknázza ezt.

Megelégelte a túlturizmust Athén, szigorú lépések jönnek

A görög kormányt aggasztja a sétahajóval érkező nyaralók nagyszámú beáramlása a turisztikai csúcshónapokban, ezért belépődíjakat vezetnek be. Emellett a szálláshelyekre kivetett klímaválsági adót is megemeli a kabinet. Az intézkedéscsomag a turistaáradat megfékezése mellett a kialakult lakhatási válságot is kezelni kívánja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.