Őszig biztosan nem nyit ki Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes. Az ugyancsak Gerendai Károly üzletember által tulajdonolt Costes Downtown a múlt héten már megnyílt a felette működő Prestige Hotellel együtt, egyelőre a korábbi átlagos reggeli és ebédforgalom 10 százalékát hozva. Vacsoraidőben ezért nem maradnak nyitva, egy újabb műszaknyi személyzetet nem akar fizetni a tulajdonos.
Égetjük a milliókat
– jellemezte a helyzetet Gerendai Károly a Világgazdaság érdeklődésére. Szerinte külföldi gasztroturisták és üzleti utazók nélkül teljesen reménytelen a helyzet. A költségeket nem lehet a bevételcsökkenés mértékével leszorítani. Különösen igaz ez az úgynevezett fine dining éttermekre, mert ezekben az átlagosnál is magasabbak a költségek, s a fél háznál szerényebb forgalommal a vállalkozások felemésztik magukat.
A Michelin-kalauz már érdeklődött a korábban ajánlott helyek tervezett nyitásának időpontjáról, hiszen csak a működő éttermeket tudják tesztelni és felkeresésre ajánlani.
A hattagú Michelin-csillagos budapesti csapatból a Stand is kinyitott pár napja, de a Babel, a Borkonyha és a kétcsillagos Onyx nem.
Az utóbbitól épp a karantén alatt távozott a séf, és mint megtudtuk, a nyáron már biztosan nem is fognak kinyitni. Az Onyx tulajdonosai elkötelezettek a folytatás mellett, és már a pandémia előtt egy új koncepciót terveztek szeptembertől. Mint Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta, a csapat felkészült a változásokra, a leállás miatt munka nélkül maradt személyzet egy része visszatérési szándéknyilatkozattal távozott.
A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.