BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
generációváltás

Sok magyarországi kkv-vezető él a saját Alcatrazában

Egy kis- és középvállalati körben végzett kutatásban a megkérdezettek fele 15 évnél is hosszabb ideje tölt be irányítói szerepkört, és 51 százalék azok aránya, akik a napi operatív működésből is kiveszik a részüket. Ráadásul többnyire első generációs alapítókról van szó, akik lépésről lépésre, napról napra építették fel a családi céget, minden a kisujjukban van – és pont ez az, ami miatt csapdában vergődnek.
Szerző képe
Egerszegi Krisztián
a MiniCRM tulajdonosa
11 órája

Egyszerre érzi magát fogolynak és nélkülözhetetlennek saját cégében a hazai kkv-vezetők jelentős része. A kis- és középvállalati ügyfélkörünkben végzett kutatásunk azt állapította meg – és ezt egyébként személyes tapasztalataim is visszatérően megerősítik –, hogy a válaszadók 45 százaléka tartja magát saját vállalkozása „rabszolgájának”, miközben 71 százalékuk gondolja azt, hogy nélküle romló teljesítményt nyújtana a cég, vagy egyenesen le is húzhatná a rolót.

Fontos leszögezni, hogy az említett kutatásban megkérdezettek fele 15 évnél is hosszabb ideje tölt be irányítói szerepkört, és 51 százalék azok aránya, akik a napi operatív működésből is kiveszik a részüket – ez alapján valahol érthető a pótolhatatlanság érzése. Ráadásul többnyire első generációs alapítókról van szó, akik lépésről lépésre, napról napra építették fel a családi céget, minden szöget ismernek benne, minden a kisujjukban van – és pont ez az, ami miatt csapdában vergődnek. 

Business,People,,Laptop,And,Conversation,With,Research,,Teamwork,And,Connection
Sok magyarországi kkv-vezető él a saját Alcatrazában / Fotó: Shutterstock

Egyfelől amiatt, hogy a one-man-show jelleg miatt a vállalkozás üzleti modellje, a működés, gyakorlatilag minden az első számú vezetőre lesz kihegyezve. Másfelől valóban nincs más, aki ténylegesen olyan szinten „értené” a céget, mint az alapító. Ahogy múlnak az évek, ennek számos és egyre növekvő kockázata van. A legkézenfekvőbb az, hogy az alapítóval valami tragikus életesemény történik, ami a vállalkozás esetében is felér egy filmszakadással. De szintén több olyan személyes példát is volt alkalmam látni, amikor az egyszemélyes irányítás kéz a kézben járt a tévedhetetlenség teljesen félrevezető és káros mítoszával.

Szomorú, de igaz, hogy a tudatos vállalatirányítás olyan technikáinak következetes használata, amilyen a delegálás, a felhatalmazás vagy a felelősségi szintek megállapítása, nem ennek a vállalkozói generációnak a kenyere. Szerencsére kivételek mindig akadnak, és jellemzően ezekből kerekednek az olyan sikertörténetek, amilyen például az Euronicsé, amely egy a nyolcvanas évek végén alapított, kis balatonfüredi kereskedésből vált három és fél évtized alatt a hazai online műszaki kereskedelem egyik meghatározó szereplőjévé.

Ezzel szemben egy tipikus hazai kkv-vezető olykor a józan paraszti ész diktálta, „több szem többet lát” alapigazságától is eltávolodik, és – kár is szépíteni – ez az organikus fejlődésben is gondot okozhat. Egyszerű, de tipikus példa, amikor a vállalkozás húsz-harminc éves működés alatt lényegesen nagyobb méretű lesz, mint az alapításkor volt: ez teljesen más megközelítést igényel, nem lehet kockás papíron vinni a termelést, a beszerzést, a könyvelést és a bérszámfejtést. Ennél is komolyabb fejtöréssel jár egy zökkenőmentes generációváltás, hiszen aligha van olyan a potenciális utódok között, aki önként és dalolva költözik be a saját Alcatrazába. 

De talán pont ez az éles cezúra adhat egyszerre okot és alkalmat a családi cégnek arra, hogy egy teljesen más működésre álljon át, aminek szinte kötelező velejárója az irányítási modell megváltoztatása. 

Az utód vagy utódok jó eséllyel már menedzseri szemlélettel érkeznek, és bár messze nincs olyan szintű rálátásuk a részletekre, mint az alapítóknak, erre már valószínűleg nincs is igazán szükség.

Új szemléletet hoznak a vállalat irányításában, nagyobb affinitást mutatnak a digitális megoldásokra, nyitottabbak a legfiatalabb munkavállalói generációk az előzőekétől eltérő igényeire. Ez olyan rugalmas alkalmazkodási képességet alapoz meg, amely nagyon is kapóra jön a mai, szinte percről percre változó világunkban egy olyan vállalkozásnak, amelyik harminc éve nem frissítette a működési szoftverét. 

Aki ezt költői túlzásnak érzi, annak álljon itt egy friss tény a hazai kkv-szcénáról, amelynek  üzleti döntéshozói többségükben 2024-ben még ugyanarra a problémára keresnek megoldást, mint jó tíz évvel ezelőtt: hogyan lehet nyomon követni a kiadott ajánlatokat. Ez különösen annak fényében rémisztő, hogy már jó ideje rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyekkel ezek az ajánlatok valós időben, hibátlanul, teljeskörűen nyomon követhetők. 

Továbbra is az a meggyőződésem, hogy a technológia, azon belül is főleg a mesterségesintelligencia-alapú megoldások gyorsan fel fogják forgatni a hazai kkv-szektort is. Ennél is fontosabb azonban, hogy óriási változásokat indukálnak a mentalitásban. Ebből pedig elsősorban a tudatos, a változó körülményekhez leginkább alkalmazkodni képes cégek lesznek képesek valós előnyt kovácsolni, hogy egyik napról a másikra kiürítsék az alapítók fölöslegessé vált Alcatrazait.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.