BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
VG-Exkluzívpodcast 
VG-Exkluzív VG-Exkluzív
ÜZLETRE HANGOLUNK

Illegális stream és kamu mezek: hatalmas kárt okoz a szellemi tulajdon megsértése

Európában éves szinten 850 millió eurós kárt okoznak a hamisított sporteszközök és az illegális sportközvetítések. Jó hír, hogy Magyarországon bőven az uniós átlag alatt van azok száma, akik megsértik a szellemi tulajdonjogokat. A probléma, hogy a magyarok nem törődnek a saját szellemi tulajdonukkal, így pedig rengeteg lehetőségtől, akár passzív jövedelemtől esnek el. A VG Exkluzív vendége volt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettese, Lábody Péter.
A podcast vendége: Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettes

Európai lakosok milliói néznek illegálisan sporteseményeket és vásárolnak hamisított sporteszközöket Európában. Bár az illegális közvetítések követésének aránya Magyarországon a legalacsonyabb, mint ahogy azon fiatalok aránya is, akik tudatosan vásárolnak hamisított sporteszközöket, mégis 850 millió eurós veszteséget okoz a hamis termékek értékesítése a gyártóknak – hívja fel a figyelmet az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) „Play Fair” (Játsszunk sportszerűen) kampányában. A sportesemények kapcsán felmerülő IP (szellemi tulajdon) jogsértésekkel kapcsolatos kampány emellett ösztönzi a sportrajongókat a legális sportcsatornák követésére és az eredeti sporttermékek vásárlására is.

szellemi tulajdon
védjegy
illegális közvetítés
sport
SZTNH
Évente 850 millió eurós kárt okoznak az illegális sportközvetítések és a hamis sporteszközök / Fotó: Clémence Losfeld / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A beszélgetés során szó esett:

  • A sport védjegyekről és az illegális streamingről (01.35–07.45)
  • A szellemi tulajdon megsértésével okozott kárról (07.45–13.45)
  • Play Fair kampány (13.45–18.45)
  • A szellemi tulajdon védelme Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár (18.47–27.30)
  • Mit tegyünk, ha jogsértésre bukkanunk? Hogy működik az eljárás? (27.35–32.20)
  • A szellemi tulajdon rendkívül értékes kincsünk, amit könnyen pénze válthatunk (32.25–36.18)

Lábody Péter a beszélgetés alatt érdekes példákról is mesélt, amikor a szellemi tulajdon értéke és védelme a gyakorlatban is megmutatkozott.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Korábbi podcastjainkat itt hallgathatja meg.

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.