BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassul az eurózóna növekedése

Ha folyamatosan lassuló ütemben is, de tovább tart a robusztus növekedés az eurózóna országaiban -- derül ki a Reuters által készített beszerzési menedzserindex (PMI) szeptemberi értékéből. A kedvező képet beárnyékolja az, hogy az árak indexe komoly inflációs nyomásról árulkodik.

Az elemzői várakozásokat felülmúló mértékben csökkent az eurózóna beszerzési menedzserindexe az elmúlt hónapban: az augusztusi 58,6 pont szeptemberre 57,2-re mérséklődött. Az 50 pont feletti érték azonban növekedést jelez, s a mutató immár 19 hónapja folyamatosan ebben a tartományban van. Másrészt az index értékének lemorzsolódása öt hónapja folyamatosan tart, s február óta nem állt ilyen alacsony szinten a mutató. Csaknem rekordot döntött viszont az árak alakulását mérő index: 75,9 pontos rendkívül magas értékét elemzők az euró gyengeségével és az egekbe szökő olajárakkal magyarázzák.

A 11 országból álló eurózóna meghatározó gazdaságai közül mindegyikben gyengült valamelyest a Reuters menedzserindexe. Németországban az augusztusi 58,2 pontról 56,5-re módosult a mutató értéke, azaz a hat hónapja tartó erőteljes feldolgozóipari konjunktúra lendülete kissé csökken. Az alindexek a termelői árak inflációjának meglódulását és a belső kereslet gyengülését prognisztizálják. Franciaországban, az eurózóna konjunktúrájának éllovasában a szeptemberi PMI 59,8 pontra mérséklődött az augusztusi 62,2-ről, pedig májusban még 64,8 pontos csúcsán állt a mutató. Az árak alindexe újra elérte júniusban beállított rekordját, az augusztusi 65,8 pont szeptemberre 81 pontra ugrott.

-------------------------

Az orosz feldolgozóipar erőteljes növekedésének folytatódását vetíti előre a londoni Moscow Narodny Bank által készített beszerzési menedzserindex 56,4 pontos értéke -- közölte az MTI. A mutató 21 hónapja a konjunktúrát jelző tartományban van, a szeptemberi értéke pedig féléves csúcsot jelent, s hasonlóan kedvező képet mutatnak a megrendelési, a kibocsátási és a foglalkoztatási alindexek is. Az orosz gazdaság tartós növekedésére elemzők szerint csak a magas energiaárak és a szerkezeti akadályok jelenthetnek veszélyt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.