BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos fejlesztések Körösladányban

A Henkel Körösladányi üzeme a térség, illetve Békés megye legnagyobb hosszú távú stratégiai befektetője. A társaság évről évre újabb beruházásokat és fejlesztéseket valósít meg. Tavaly új üzemcsarnokkal bővült a gyár, s több mint 50 új munkahely jött létre.

- Gyárainkban nagy hangsúlyt fektetünk új, innovatív, energiatakarékos, környezetbarát technológiák alkalmazására, a fejlesztések nagy része ezen célok megvalósítására irányul - mondja Deák Ferenc, a társaság igazgatója. Körösladányban folyamatos technológiakorszerűsítő és kapacitásbővítő, higiéniai beruházásokat valósítunk meg. A fejlesztéseket a fokozatosság jellemzi, a piac kihívásaira reagálva az elmúlt 3 évben évente 1 milliárd forint feletti összegeket invesztáltunk a körösladányi gyárunkba, tavaly ez az érték közel 2 milliárd volt. Az új termékek gyártásának beindításával párhuzamosan a foglalkoztatottságot is tudjuk bővíteni, ennek szép példája a tavaly átadott Bref Duo Active gyártósor, amely újabb félszáz embernek adott munkát. Ennek az évnek egyik kiemelt kérdése a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásokat messzemenőkig szem előtt tartó vízkezelés megoldása.

- Miért Békés megyét és miért Körösladányt választotta hoszszú távú terveinek helyszínéül a Henkel?

- Hogy miért éppen Körösladányt? Erre a kérdésre elődeim talán pontosabb választ tudnának adni. Ahogy én ismerem a sztorit, kellettek hozzá vállalkozó szellemű, nyitott körösladányi vezetők, akik nagy álmokat dédelgetve aktívan kezdtek el keresni a 80-as években olyan külföldi partnert, akit technológiákban, minőségben és tőkerő tekintetében partnerként tudnak maguk mellett, és kellett hozzá egy jó nagy adag szerencse is. Így bukkantak a Henkelre és alapították meg a Henkel Metakémia vegyesvállalatot. Körösladány hatalmas ütemben és dinamikával fejlődött az elmúlt években, természetesnek lenne tekinthető, ha ez az ütem valamelyest csökkenne, de valamennyien azon dolgozunk Magyarországon, hogy újabb és újabb termékek gyártása történhessen a településen, megélhetést és világszínvonalú munkakörnyezetet biztosítva minél több embernek.

- Az EU-csatlakozással menynyiben kerül új, esetleg előnyösebb gazdaságföldrajzi helyzetbe a sárréti üzem? Az anyavállalat részéről vannak-e újabb stratégiai tervek a magyarországi vállalatcsoport-tal, illetve a békés megyei üzemmel?

- Az uniós csatlakozásunk nem érinti közvetlenül az üzem gyártási feltételeit, hiszen innen évek óta a világ 29 országába exportálunk, ami értelemszerűen az európai, sőt világszínvonalú minőségnek, termelési kultúrának és annak köszönhető, hogy megfelelünk a környezetvédelmi elvárásoknak.

- A Henkel Magyarország kft. jelenleg hány főt foglalkoztat Magyarországon és mennyit a körösladányi gyár? Folytatódnak-e a munkahelyteremtéssel összefüggő beruházások? Mennyiben változott a cég munkaerőigénye a képzettség összefüggésében?

- A Henkel ma már több mint ezer embert foglalkoztat közvetlenül Magyarországon, és ez a szám természetesen nem tartalmazza azokat a vállalkozásokat, beszállítói kört, szolgáltatásokat, melyek kizárólag a Henkel megrendeléseire építve működnek. Körösladányban a Henkelnél foglalkoztatottak több mint 50 százaléka, 550 fő található. A cég munkaerőigénye rohamosan növekedett az elmúlt években, és ami még örvendetesebb, hogy egyre több magasan képzett, felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalnak tudunk vonzó munkalehetőséget biztosítani, ezáltal hozzájárulva a térség lakosságmegtartó képességéhez. A gyárban egyre több a középfokú végzettségű, akár két, vagy több idegen nyelvet beszélő munkatárs is.

- A Henkel a település legnagyobb helyi adófizetője. Milyen a cég kapcsolata a településsel és a tágabb gazdasági környezettel?

- Példaértékűnek nevezhető a vállalat és a helyi önkormányzat kapcsolata. Kölcsönösen megértjük és támogatjuk egymás céljait, a Henkel az adófizetésen kívüli eszközökkel is igyekszik támogatni a község kommunális, kulturális és egyéb szociális céljainak a megvalósítását.

- A Henkel Magyarország kft. számos szolgáltatást vásárol a közvetlen környezetéből. Hány kis- és közepes vállalkozónak nyújt biztos megélhetést a térségben?

- A tágabb gazdasági környezetbe beletartoznak azok a vállalkozások, amelyek a Henkellel napi kapcsolatban vannak, ezen vállalkozói kör megítélésem szerint további 1-2 ezer embernek ad megélhetést. Ma már egymás nélkül a térségben nem tudnánk sikereket elérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.