BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszelhez fordultak a magyar fuvarozók

A kormányzati szervekkel tárgyaló hat érdekképviselet közös levelet fogalmazott meg az Európai Unió Tanácsa, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa, illetve a Bizottság adó- és vámügyi főigazgatóságának részére annak érdekében, hogy a Tanács engedélyezze Magyarország részére a kereskedelmi gázolaj adómértékének a 2003. január 1-jei magyar nemzeti adómérték alá csökkentését az uniós minimum szintre - tudtuk meg Dittel Gábortól, a NiT Hungary ügyvezető főtitkárától.

 A derogáció a jövedéki adó literenkénti 85 forintos szintjének 10 forinttal való csökkenését eredményezheti. A magas üzemanyag árak mára veszélybe sodorták a közellátást, az ipari, termelő üzemek, a logisztikai bázisok folyamatos termelését, működését és nem utolsó sorban a fuvarozó vállalkozásokat, akik ezeket a rendszereket kiszolgálják - olvasható a levélben.

Magyarország is Európa több országához hasonlóan ebbe a nehéz helyzetbe került. Csak úgy lehet a nem kőolaj alapú jármű meghajtások közkeletűvé válásáig megakadályozni Európa gazdasági visszacsúszását, ha a kőolajat nem tekintik különösen jól adóztatható terméknek, és készek adójának szintjét, derogációval a 2003-as szint alá visszahelyezni. A magyar kormány ezt kérte a Tanácstól, és ezt kérik a magyarországi fuvarozó érdekképviseletek is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.