BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajpiac: Irak megnyitja mezőit a külföldiek előtt

Visszatérhetnek Irakba a nemzetközi olajmultik: 40 év nemzeti irányítás után megnyitja olajpiacát az iraki olaj-minisztérium. Iraknak szüksége van befektetésre és technikai segítségre, hogy az elhanyagolt és megsérült olajmezőit hatékonyabban termelhesse.

A többéves szankciók és háborúk után Irak így reméli elöregedett infrastruktúrájának átfogó modernizációját - írja a Handelsblatt. A minisztérium hat mezőt nyitott meg, melyek hosszú távú elkötelezettségek mellett állnak a külföldiek rendelkezésére.

Egy korábbi kiválasztás során a kormányzat már kiválasztott 41 céget, akik versenyezhetnek a mezőkért. Sőt, az elmúlt héten már be is jelentette hat tárgyalás sikeres lezárását, 500 millió dollár (75 milliárd forint) összértékben. A szerződő partnerek többek között a Royal Dutch Shell, a BHP Billiton, az Exxon Mobil, a Chevron és a francia Total.

Mindeközben az olajár folytatja menetelését: hétfőn már a 144 dollárt is megtámadta a brent olaj hordónkénti ára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.