BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz cégnek kellene a Robin Hood-adót fizetnie

„Nem akadályozza meg az Európai Unió tagországait Brüsszel abban, ha az energiacégek megnövekedett profitjára kiszabott, sajtónyelven úgynevezett Robin Hood-adót (különadót) vezetnek be, vagy csökkentik bizonyos termékek jövedéki adóját, hogy mérsékeljék a növekvő olajárak okozta hatásokat” – jelentette be pénteken José Manuel Durao Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján kijelentette, az uniónak érdemi segítséget kell nyújtania azoknak a rétegeknek, amelyek leginkább megszenvedik a magas energia- és élelmiszerárakat. „Magyarországon is érdemes foglalkozni az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésével, amely az energiaipari cégek irreálisan magas energiaárakból származó extraprofitját adóztatná meg. Az abból származó bevételt pedig szociális kompenzációra, elsősorban távhőtámogatásra, használnák fel” – mondta Veres János. A pénzügyminiszter szerint az új különadó a Magyarországon energetikával foglalkozó néhány száz cégre terjedne ki. Mértékét úgy kellene megállapítani, hogy ne fogja vissza a beruházásokat, s ne legyen árnövelő hatású. Ilyen például a banki különadó.

A pénzügyminiszter reméli, a fuvarozókkal a megállapodás még a Robin Hood-adóról szóló döntés előtt megszületik. Az élelmiszerárak áfacsökkentéssel való kompenzálására Veres nem lát lehetőséget.

Merkel-Sarkozy: nincs bővítés

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozója után Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök is arra az álláspontra helyezkedett, hogy az unió további bővítése nem lehetséges az uniós reformszerződés írországi elutasítása miatt. Az uniós vezetők mindazonáltal záródokumentumukban megerősítették: októberben újra át kell tekinteni a helyzetet, előtérbe helyezve az intézményes problémák megoldási lehetőségeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.