BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyagárak: Brüsszel mégis enged?

Nem akadályozza meg az Európai Unió tagországait Brüsszel abban, ha az energiacégek megnövekedett profitjára kiszabott, úgynevezett Robin Hood-adót vezetnek be, vagy csökkentik bizonyos termékek jövedéki adóját, hogy mérsékeljék a növekvő olajárak okozta hatásokat - jelentette be José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke péntek hajnalban, a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján tartott sajtótájékoztatón.

A vezetők megbízták a brüsszeli bizottságot azzal, hogy vizsgálja meg az áremelkedés elleni fellépésre javasolt intézkedéseket. Korábbi közlések szerint mindazonáltal továbbra is többségi álláspont, hogy az adóeszközök nem alkalmasak az üzemanyagárak befolyásolására. Több tagállam - köztük Németország, Dánia és Svédország - állítólag kereken elutasította az adócsökkentés lehetőségét.

Barroso kijelentette, hogy az uniónak érdemi segítséget kell nyújtania azoknak a rétegeknek, amelyek leginkább megszenvedik a magas energia- és élelmiszerárakat - tudósít az InfoRádió az MTI alapján. A bizottság megvizsgálja a tagállami terveket, amelyeknek rövid távúnak és a rászorultakat a lehető legjobban megcélzónak kell lenniük ahhoz, hogy elfogadhatók legyenek - hangoztatta a bizottsági elnök.

Nicolas Sarkozy, az EU-t júliustól decemberig elnöklő Franciaország köztársasági elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette: arra kérték a bizottságot, hogy októberben, az őszi csúcstalálkozón számoljon be vizsgálódásainak eredményeiről. A francia államfő szerint Brüsszel minden felvetett lehetőséget megvizsgál, beleértve az áfa csökkentésére vonatkozó elképzelést is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.