BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafogott kiadások, 35 százalékos üzemanyag-drágulás - Bush a hibás az amerikaiak szerint

A legtöbb amerikai már érzi az üzemanyag drágulásának hatását, és közülük sokan emiatt szorosabbra fűzik a nadrágszíjukat - tűnik ki abból a felmérésből, amit a Bloomberg hírügynökség és a Los Angeles Times közösen végzett.

Minden megkérdezett tíz amerikai közül hét "pénzügyi nehézségre" panaszkodott a magasabb üzemanyagárak miatt. Minden három válaszadó közül több mint egy azt mondta, hogy az utóbbi fél évben visszafogta kiadásait az olaj- és az élelmiszerárak drágulása és a munkanélküliség növekedése miatt.

A felmérés érdekes vonása: a válaszadók legtöbbje George W. Bush elnököt hibáztatta azért, hogy az eltelt egy évben 35 százalékkal drágult az üzemanyagár. Minden 10 válaszadó közül csaknem 3 szerint Bush elnök az egyedüli felelős ezért, utána az olajtársaságok következtek 25 százalékkal, majd a spekulánsok 13 százalékkal. Csupán a válaszadók 9 százaléka hibáztatta a külföldi olajtermelőket és az OPEC-et.

A Deutsche Bank AG közgazdászai úgy becsülték, hogy az amerikai éves növekedés fél-egy százalékponttal is csökkenhet, ha a fogyasztók kevesebbet költenek, és többet takarítanak meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.