BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A G-8 csoportot 14-15 országra bővítené Sarkozy

A francia államfő azt javasolta, hogy 2009-től kezdve, minden évben 14-15 államra kiterjesztett létszámmal ülésezzen a világ vezető hatalmainak, jelenleg 8-fősre szabott elit-klubja.

Nicolas Sarkozy a tőle megszokott leleménnyel vette észre, hogy tenni kell valamit a lassan végképp kiüresedő ceremóniává silányuló éves összejövetelek megmentéséért.

Ha a világ problémáival végképp nem tudnak megbirkózni a legfejlettebb ipari államok vezetői, akkor legalább több részt vevő között oszoljon meg a blamázs – vélhette a francia elnök, amikor indítványozta, hogy ne csak a tanácskozás függelékeként – és a „kinyújtott kéz” üres szimbólumának formájában – hívják meg a fejlődő világ meghatározó államait, hanem legyenek jelen állandó résztvevőkként.

Sarkozy mindenek előtt szükségesnek tartotta, hogy a feltörekvő államok két legfontosabbika, Kína és India vegyen részt állandó tagként, rajtuk kívül azonban szükség lenne Brazília, Mexikó, Dél-Afrika, egy arab állam, esetleg egy további afrikai ország képviseletére.



A felvetéssel kapcsolatban a Financial Times idéz egy francia kormánytisztviselőt, aki kétségbe vonta, hogy a környezeti terhelés súlyos kérdéseivel például hatékonyan tud foglalkozni egy tanácskozás, amelyen a Föld lakosságának 2,5 milliárd fős hányadát képviselő Kína és India nincs állandó tagként jelen.

A lap szerint egyébként a tanácskozáson felvetett kérdések – olaj- és élelmiszerár-robbanás, éghajlatváltozás, afrikai fejlesztések, pénzügyi válság – közül bármelyik meghaladta a jelen lévők cselekvőképességének határát. A francia javaslat azonban fölöttébb hűvös fogadtatásra lelt Gordon Brown brit miniszterelnöknél, aki a 27 EU-tagállam együttes döntéshozatalaiban máris tapasztalt nehézségekkel példálódzott, amikor elutasította G-8 csoport bővítésének tervét. Ugyancsak visszakézből hárította el a felvetést az amerikai elnök, akinek egy segédje azt ajánlotta, hogy a fejlődőket már amúgy is tömörítő G-20 csoport lehet az ő felvetéseik hasznos színtere.

Ennél is merevebb elzárkózást sejtet a japán külügyminisztérium szóvivője, aki – alig leplezetten a Kínai Népköztársaságra célozva – kijelentette, hogy az eddigi keretek bővítése „felhígítaná az eszmecserék minőségét”. A jelenlegi forma kilátástalanságára utalva a szórakoztatóipar ismert egyénisége, Bob Geldof kijelentette, hogy a G-8 napjai meg vannak számlálva.

Az afrikai fejlesztések ügyét magára vállaló aktivista az adott fórumnak már csak annyi jelentőséget tulajdonít, hogy legalább van évente egy esemény, amelynek margóján tiltakozó nyilatkozatokat lehet tenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.