BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több középosztálybeli él lakókocsiban - Hol a létbiztonság Amerikában?

Középosztály, saját ház vagy lakás és létbiztonság megszűntek összetartozó vagy hasonló értelmű fogalmak lenni az Egyesült Államokban.

 Az egy ideje már az amerikai településszerkezet sajátos elemévé vált „lakókocsi-park” korábban züllött alakok és leszakadó egzisztenciák gyűjtőhelye volt, de nem úgy ma: egyre több, keményen dolgozó és tisztességes életvitelt folytató amerikainak kell itt menhelyet találnia. Az ingatlanválság és a kifulladó növekedés következményeit elemezve, lehangoló képet fest a – korábban viszonylagos jólétben élő – amerikaiak kilátásairól az AFP.

Az őrzött parkoló vált azzá az egzisztenciális minimummá, ahol a korábbi lakásaikból kilakoltatottak meghúzódhatnak, és ahol – szerencsés esetben – nem alkoholista, kábítószer-élvező emberi roncsokkal vagy bűnözőkkel kell együtt élniük. Az intézmények hasznossága itt is igazolható: gyakorta jótékonysági szervezetek bocsátják rendelkezésre a területet, minimális közösségi szaniter-felszereltséggel.

A tisztes életvitelű középosztálybeliek számára végső mentsvárat és kapaszkodót jelentő új életforma főleg a déli államokban terjed, ahol a fűtés kevésbé jelent problémát. Az állásukat vesztő, esetenként csak egyetlen jelzáloghitel-törlesztéssel elmaradó és kilakoltatott egzisztenciák a foglalkoztatottak széles köréből kerülnek ki.

Sokan kétkezi munkát végeztek, de vannak közöttük tisztviselők, sőt mérnökök is. Ez utóbbiakat gyakran a könnyített vízummal beutazó, harmadik világbeli szakemberek szorítják ki állásaikból, akik jóval alacsonyabb bérekért foglalkoztathatók. Van, aki számára csak annyi marad, hogy a saját személyautójába tegye a legszükségesebb holmiját és elhajtson a legközelebbi, őrzött parkolóba, az új életforma emellett sajátos utóhasznosítási lehetőséget is kínál elhasznált autóbuszoknak és lakókocsiknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.