BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félelemkeltő, nem pusztán riasztó: robog a pénzügyi válság felé India

Szemlátomást véget értek a bőség esztendei India számára: a növekedés a tavalyi 9 százalék feletti ütemről 7 százalékra lassul, a tavaly 10 százalék feletti ipari termelés-bővülés alig harmad-akkorára mérséklődik, ezen belül a válságállónak hitt informatikai szektor lendülete is megtört.

Az irányadó Sensex-részvényindex a hat hónappal ezelőtti 21000 pontról 14000-re esett. Hogy teljes legyen a romló mutatók skálája, gyorsult az infláció, az üteme 12 százalék fülé ugrott, amire 13 éve nem volt példa. Az alapvető ellátási cikkek rohamos drágulását a – jövő év eleji választásokra készülő – kormány masszív ártámogatással igyekszik kompenzálni, amivel az égetően sürgős infrastruktúra-fejlesztési tervektől vonja el az erőforrásokat.

Ha mindez nem lenne elég baj a kormánynak, akkor még számolnia kell az idén a – szokásosnál 60 százalékkal – gyengébb monszun miatti hatásokkal, amelyek különösen súlyossá válhatnak, mert az 1,1 milliárd fős lakosság mintegy háromötöde változatlanul a mezőgazdaságból él.

Az ő körükben a kormány egy 17 milliárd dollárnak megfelelő összegű adósság-elengedési programot szeretne végrehajtani. A legkésőbb májusig megtartandó parlamenti választások hangulati előkészítésére a kormány ezen felül akár 40 százalékos fizetésemelést adna a köztisztviselőknek. Mindezek folytán az államháztartás hiánya – az ott számolt – bruttó társadalmi termék idei 7,7 százalékáról 11 százalék föl emelkedhetne. Az érlelődő válságot a Times of India nemcsak riasztónak, hanem egyenesen félelemkeltőnek minősítette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.