BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hova érdemes költözni? Forbes-lista, képgalériával

A Forbes és az HSBC Bank több mint kétezer külföldön élő és dolgozó embert kérdezett meg arról, mi a véleménye a befogadó országról. A magazin az eredmények alapján állította össze az országok toplistáját.

Az HSBC Bank International által készített felmérés eredményeit a Forbes hozta nyilvánosságra. Az adatok megmutatják, hol érdemes leginkább szerencsét próbálni, ha valaki úgy dönt, elhagyja az otthonát. A 2 155 megkérdezett különböző kritériumok alapján értékelte az őt befogadó országot, úgy mint a kereset és a megtakarítási lehetőségek, az otthoni és a külföldi életszínvonal közti különbség és a lakhely minősége.

Aki külföldi munkavállalóként a lehető legjobb életre vágyik, annak cserébe forró nyarakat és rendkívüli páratartalmat kell elviselnie, a felmérés szerint ugyanis Szingapúrban érdemes  leginkább szerencsét próbálni. A kellemetlenségek jutalma egy luxus színvonalú, belvárosi lakás lehet úszómedencével. A második helyen az Egyesült Arab Emirátusok és az Egyesült Államok áll holtversenyben, a bronzérmes Belgium, a negyedik pedig Hong Kong.

A teljes lista a képgalériában olvasható.

Az első látásra furcsának tűnő lista magyarázata a takarékossággal kapcsolatos lehetőségekben rejlik. Ez a faktor az Egyesült Királyságot például a lista legaljára taszítja, hiszen a legnagyobb külföldi populációval rendelkező London egyben a világ harmadik legdrágább városa a Mercer Consulting szerint. A brit főváros még a felsővezetők pénztárcáját is megviseli. Ellenben az Egyesült Arab Emirátusokban nincs jövedelemadó, így könnyebb a luxus szolgáltatásokra takarékoskodni.

Bár ha spórolásról van szó, India áll az élen: az alacsony munkadíjak, az olcsó élelmiszerek és a kedvező árú egészségügyi szolgáltatások kárpótolnak az átlagnál drágább lakhatásért. A takarékosság bizonyára kevésbé fontos a Hong Kongban élő külföldieknek, ők rendelkeznek ugyanis a legnagyobb jövedelemmel a megkérdezettek körében. Az átlag 200 ezer dolláros (29 millió forint) éves fizetéssel rendelkező külföldiek elsősorban menedzsment és a pénzügy területein dolgoznak. Bár a luxus tekintetében az ázsiai országok vezetnek, Európa és az Egyesült Államok hosszú távon győz, mivel hosszabb ideig képes határain belül tartani a külföldieket. A Hollandiában dolgozók több mint nyolcvan százaléka például legalább három évet tölt kint, többnyire olyan óriásvállalatok alkalmazásában, mint a Royal Dutch Shell.

A felmérés összességében azt mutatja: mindenképpen érdemes külföldön munkát vállalni, az expatrióták több mint fele ugyanis nem csak befektet és takarékoskodik, de élvezeti cikkekre is több pénzt költhet, mint hazájában. A Világbank tavalyi Global Links jelentése szerint 1980 óta több mint kétszeresére nőtt a külföldre telepedők száma, amely jelenleg körülbelül 190 milliót tesz ki.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.