BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jutalékot kap, ha felhajt egy jó szakembert

Nagyjából minden hatodik német cég – fejpénz formájában – prémiumot ígér a dolgozóinak, ha felhajtanak jól képzett szakembereket.

 Mint a Die Welt beszámol, esetenként több ezer euró üti annak markát, aki egy lázasan keresett végzettséggel és gyakorlattal rendelkező – de a munkaerőpiacon éppen nem fellelhető – mérnököt vagy szakmunkást hoz. A kölni gazdaságkutató intézet (IW) a német mérnök-egyesülettel közösen végrehajtott felmérésében hozta ki, hogy a cégek 17,9 százaléka tűzött ki fejpénzt. A mostani kormány alatt elért fellendülés erejét jelzi, hogy az adott mutató két évvel ezelőtt még 5 százalék alatt volt.



A magas szintű szakképzettséggel rendelkező szakemberek hiánya miatt vállalatok soránál jelentkeznek fennakadások a termelésben, ezért üzleti körökben egyre hangosabbak a követelések a munkaerőpiac fokozottabb megnyitásáért. Az adott helyzetben, a nagykoalícióban részt vevő CDU hajlana arra, hogy a keresett szakmák és végzettségek körében már korábban szabaddá tegye a munkavállalást, a képzetlen, olcsó munkaerő esetében azonban a párt változatlanul ragaszkodik az uniós bővítési egyezményekben kikötött 2011-es határidőhöz.

Teljes egyetértés az uniópártok körében sincs, mert a bajor CSU egyik képviselője, Max Strabinger kijelentette, hogy „a német munkaerőpiac jelenleg sincs bedeszkázva”, főleg akkor, ha mérnökökről vagy akadémikusokról van szó.

A politikus egyúttal rámutatott, hogy először az ottani, szabad tartalékokat kellene kimeríteni, mert a munkaügyi hivatalok jelenleg is 11 ezer állás nélküli villamos- és gépészmérnököt tartanak nyilván. Ezzel szemben a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) nagyobb bátorságot sürget a kormánytól, és azt követeli, hogy a 2004-ben csatlakoztatott kelet-európai államokból már januártól jöhessenek jól képzett szakemberek, akár mérnökök, akár szakmunkások, vagy esetenként betanított munkások is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.