BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raul Castro rossz hírekre készíti fel a kubaiakat

Kuba elnöke, Raul Castro mérsékelte az országban végbemenő gyors változásokkal kapcsolatos várakozásokat, mondván: az emelkedő üzemanyag- és élelmiszerárak, valamint növekvő importköltségek miatt a szigetországnak nehezebb körülményekkel kell számolna.

Fidel bátyja februári visszavonulása óta elmondott legnagyobb nyilvános beszédében a 77 éves Raul Castro úgy fogalmazott: a kubaiaknak hozzá kell szokniuk, hogy nem csak jó híreket hallanak - olvasható a Financial Times weboldalán.

A világ valódi válsággal küszködik, a krízis nem csupán gazdasági, hanem összekapcsolódik a klímaváltozással, az irracionális mértékű energiafelhasználással, mindenféle típusú probléma szaporodásával - mondta Castro. Időben el kell magyaráznunk népünknek a ránk váró nehézségeket, hogy felkészüljünk a velük való szembenézésre - tette hozzá a kubai vezető.

A Kuba második legnagyobb városában, Santiagóban tízezer ember előtt tartott beszédében Castro odavágott az Egyesült Államoknak, Európának és Japánnak is, mert szerint "a válságot a gazdag államok és a multinacionális cégek passzívan kezelték. Ami nem pusztán önző, felelőtlen, de öngyilkos tett is, mivel mindannyian ugyanazon a bolygón élünk."

Árnyalja a képet, hogy a santiagóiak számára a vezetékes víz csak heti egy vagy két napra elérhető, ám Castro ígéretet tett arra, hogy 2010-re a hozzáférés már folyamatos lesz.

Kubában ebben a hónapban engedélyezték, hogy a parasztok haszonbérbe vegyék a megműveletlen földeket. Ugyancsak mostani fejlemény, hogy a kubaiak már vásárolhatnak személyi számítógépeket, mobiltelefonokat és DVD-lejátszókat is, megszállhatnak az ország szállodáiban.

Mindesetre az idei élelmiszerimport 2,8 milliárd dollárra rúg, szemben a tavalyi 1,47 milliárddal. Az olajkiadások is növekednek, annak ellenére, hogy Kuba olajszükségletének 40 százalékát Venezuelából kapja - kedvezményes kölcsönként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.