BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszlát eva, ekhó - 8000 forint lenne viszont az eho

Többek között kétkulcsos szja-t, járulékcsökkentést és –emelést, magasabb áfát, az átalányadók eltörlését javasolnak azok a nemzetközi tanácsadó cégek, amelyek javaslatait ma hallgatja meg a miniszterelnök.

A szakértői anyag részletei várhatóan augusztus elején kerülnek nyilvánosságra. A készítő nemzetközi tanácsadó cégek több gazdasági érdekképviselettel is egyeztettek a versenyképesség-növelő csomag elkészítésekor. A javaslatok között szereplő adópolitikai és költségvetési változások akár egy-két éven belül gyorsabb gazdasági növekedést eredményezhetnek – számol be a Népszabadság.

A javaslatok szerint az összadóterhelés néhány év alatt 1000-1100 milliárd forinttal, jövőre 300-600 milliárd forinttal csökkenne. Ezzel párhuzamosan a költségvetési kiadások csökkentését is előirányozza a csomag, a részletek kidolgozását azonban a kormányra bízza.

A tervek megvalósulása a munkáltatók számára tíz százalékpontos járulékcsökkenést de havi nyolcezer forintos tételes egészségbiztosítási hozzájárulást jelentene. A személyi jövedelemadó a többség számára egykulcsos lenne: 15 milliós éves jövedelemig 20, fölötte 30 százalékos kulccsal. A minimálbér-közeli jövedelmek adómentességét megszüntetnék, mivel ez a szakértők szerint a jövedelem (részleges) elhallgatására ösztönöz. A valóban rászorulókat szociális segéllyel támogatnák. Megszűnnének az átalányadók, így 2009-tól eltörölnék az ekhót és – bár a javaslat nem nevezi meg – vélhetően az eva is hasonló sorsra jutna.

A hatásokat tekintve a cégek és vállalkozások számára hoznának egyértelműen kedvező változásokat a javaslatok. Megszűnne például a különadó, a kisadók egy része, a tőkejövedelmek adója pedig 25-ről 20 százalékra csökkenne. A szakértők a helyi iparűzési adó eltörlését és más forrásból történő pótlását ajánlják, a bevételek egy részét pedig áfa-emeléssel és általános, kötelező ingatlanadó bevezetésével pótolnák.

A csomagban szereplő javaslatok megvalósulása összesen 2178 milliárd forintos kiesést és 1081 milliárdos pluszbevételt jelentene. Kiesés oldalon a legnagyobb tétel a munkáltatói járulékok 10 százalékpontos csökkentése, ez 865 milliárd forinttal kevesebb bevételt jelentene. A második a mínuszos listán a helyi iparűzési adó eltörlése, ez 517 milliárd forintot tesz ki. A pluszbevételek oldalán a legmagasabb összeget az eho jelentős, havi 1920 forintról 8 000 forintra történő emelése jelenti, az intézkedés összesen 280 milliárd forint pluszt hoz. Csaknem ugyanennyit, 270 milliárd hoz az áfa 23 százalékra emelése is. A fél százalékos értékalapú ingatlanadó összesen 100 milliárd forinttal gazdagítaná a költségvetést.

A versenyképesség növelése, az adócsökkentés igénye tekintetében a javaslat hasonlít az Oriens elemző cég munkatársai által készített elemzésre. A tanácsadó cég Kilábalás című 1000 milliárdos költségvetési csomagjában szintén szorgalmazza az eva és az ekhó megszüntetését, az ingatlanadót azonban nem tartja a helyzet kulcsának. Mint azt a cég vezető közgazdásza a VGO-nak adott interjújában elmondta: látják az ingatlanadó helyét egy jó adórendszerben, de jelenleg nem ezt tarják a megoldásnak. Az Oriensnek a minimálbér megadóztatására vonatkozó elképzelésére a miniszterelnök az Este június 12-i adásában úgy reagált: ez lehetetlen helyzetbe hozná a minimálbér körüli fizetésből élőket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.