BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A liberálisok nem emelnének forgalmi adót

Hat alapelvben egyezett ki az SZDSZ vezetése az adórendszer átalakítását illetően. A Liberális Gazdasági Kabinet augusztus 7-i ülésén rögzítették az alapelveket – ezen részt vett Fodor Gábor pártelnök és Kóka János frakcióvezető is.

 A lapunk birtokába került dokumentum szerint az SZDSZ úgy véli, a gazdasági növekedés hosszú távú növeléséhez a „következő három évben nagyságrendjét tekintve 1000 milliárd forint mértékű adó- és járulékcsökkentésre van szükség”.

Az SZDSZ vezetői szerint sem veszélyeztethető a költségvetés egyensúlya. Elvárásaik alapján az előre tervezetthez képest befolyó bevételtöbbletet, illetve keletkező kiadáscsökkenést adó-, deficit- és államadósság-csökkentésre kell fordítani. Az adórendszer módosításának elsődleges céljaként – a terhek csökkentésén túl – azt jelölték meg, hogy bővüljön az adózók köre, egyszerűsödjön az adórendszer, és teremtődjön meg a lényegében egykulcsos adórendszer.

Az adócsökkentés legfontosabb területe az élőmunkát terhelő adók és járulékok mérséklése. Ezek mellett a liberális vezetés úgy döntött, a jelenlegi helyzetben az inflációnövekedés kockázata miatt nem támogatható az áfa emelése.

Az SZDSZ szerint igazságos és egyszerű adórendszerre van szükség, mert „egy egyszerűbb, átláthatóbb és kisebb terhet jelentő adórendszerrel megszüntethető a csalás kényszere, az adózás a felelős polgár kötelességévé válhat”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.