BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nők nem akarnak nőket előléptetni

A nők karrierbeli előrehaladásának legnagyobb akadályát saját maguk képezik – állítja most megjelent átfogó tanulmányában Shannon L. Goodson amerikai viselkedéstudományi szakember.

Goodson közel 11 500 nő és 16 700 férfi szakmai tevékenységét hasonlította össze 34 országban. Arra a következtetésre jutott, hogy a férfiakkal összehasonlítva a nők saját karrierjük menedzselését nem végzik jól, de más nőket sem segítenek a munkahelyi érvényesülésben.
A nők között meglepően sokan abban a téveszmében vannak, hogy a jó munka önmagáért beszél. Ezért a „gürcölésre” szorítkoznak, ahelyett, hogy folyamatosan „reklámoznák” magukat. Nem szeretik felhívni a figyelmet arra, hogy milyen sokat köszönhet a cég az ő személyes hozzájárulásuknak, márpedig manapság a jó karrierhez ez a tevékenység nélkülözhetetlen – állítja a magatartás-kutató.

A férfiak között sokkal többen vannak olyanok, akik szeretik eltúlozni eredményeiket, sokszor még hazudni is készek e téren, s ez nagyban segíti őket karrierjük építésében. A nők leginkább Svédországban, Új-Zélandon, Ausztráliában és Kanadában szégyenlősek, Nagy-Britanniában, az USA-ban és Kínában viszont már jóval kevésbé.

Talán még meglepőbb Goodson azon megállapítása, hogy a nők még ritkábban segítik más nők előléptetését, mint a férfiak. A vizsgálat során feltűnően sok hölgyről derült ki, hogy kifejezetten jobban szeretne férfiakkal együtt dolgozni, mint a szebbik nem más képviselőivel, mondván, ők következetesebbek és tisztességesebbek. Jó néhány példát találtak arra is, hogy a női főnökök kifejezetten elszabotálták más nők előléptetését.

Üvegplafon

Nem a nők hozták létre az üvegplafont, a láthatatlan akadályt, amit legtöbbjük nem tud áttörni, s ami megakadályozza, hogy olyan munkahelyi elismerésben részesüljenek, amelyet megérdemelnek.

Ám a hölgyek maguk is segítenek az üvegplafon fenntartásában – állítja Goodson.

Ám a hölgyek maguk is segítenek az üvegplafon fenntartásában – állítja Goodson. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.