BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővül az autópálya, változik a fizetési rendszer - erre figyeljen Szlovéniában

Szlovéniában holnap nyitják meg a forgalom előtt a Lendva környéki új autópályát, amelyen minden járműkategóriában kötelező lesz a díjfizetés - írja az Inforádió.

A Lendva és Belatinc közötti 17,4 kilométeres szakaszt, valamint a hozzá Rédics-Hosszúfalu felől csatlakozó 2,8 kilométeres gyorsforgalmi utat adják át holnap.

A Lendva és a magyarországi M70-es autóúthoz csatlakozó Pince-Tornyiszentmiklós határátkelő közötti 13,7 kilométeres szakaszt kedden vehetik birtokba az autósok.

Minden Szlovéniába utazónak tudnia kell, hogy július 1-től az autópályák és az autóutak matricás fizetős rendszerrel működnek: a kötelező matricahasználat érinti  a személygépkocsikat, a motorkerékpárokat, valamint a kisméretű személy- és teherszállító gépjárműveket.

A legrövidebb időtartamú matrica jelenleg még fél évre szól, és 35 euróba (8 300 forintba) kerül; az éves matrica 55 euró. Motorkerékpároknak a díj ennek a fele. A matrica nélkül közlekedőket a szlovén rendőrség vagy a közlekedési felügyelet 300-800 euró büntetéssel súlythatja.

A magyar határtól Mariborig tartó 85 kilométeres sztrádából még mintegy 20 kilométeres szakasz hiányzik, ez várhatóan október végére készül el. Jelenleg mintegy 480 kiométernyi autópályával bír az ország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.