BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján: Megígérték, nem lesz választási költségvetés 2010-ben

Az adócsökkentés mellett évente csökkenthető a 750 milliárd forintos gazdasági bürokrácia - mondta a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) csütörtöki alakuló ülése után Bajnai Gordon elnök, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter sajtótájékoztatón, Budapesten.

A GEF rendszeresen ülésező, a Versenyképességi Tanács szerepét is átvevő fórum lesz, amely a gazdaság szereplőivel egyezteti a készülő jogszabályok tervezetét - jelezte Bajnai Gordon. Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta: csak az államháztartási egyensúly megőrzése mellett valósítható meg az 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési program, s ezt megerősítette az üzleti szféra korelnökeként megjelent Demján Sándor is. "Ígéretet kaptunk arra, hogy nem lesz választási költségvetés 2010-ben" - fogalmazott Demján Sándor.

Az ismert nagyvállalkozó ugyanakkor bátortalannak minősítette az adócsökkentési csomagot, szerinte a magyar közszféra még mindig drága, túl sokat költ az állam, és ez érvényes az önkormányzatokra is. A pénzügyminiszter az adócsökkentés mellett a program részeként említette az adóegyszerűsítést és a feketegazdaság fehérítését is, de ez utóbbi témáról csak a jövő heti kormányülés után tud részletekkel szolgálni. Két elképzelést ugyanakkor megpendített: a készpénzforgalom korlátozását és a számlaadás szigorítására vonatkozó javaslatot.

A jövő évi adóváltoztatások keretében a vállalkozásoknak kevesebb számlára kell majd fizetniük a különböző adókat és járulékokat, és egységesítik a társasági adó- és járulékalapot - tette hozzá. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter bejelentette, hogy a kormány eltörli a TEÁOR számokat, mert a tapasztalatok szerint ez igen sok adminisztrációs terhet jelent a vállalkozások számára. Kérdésre válaszolva az igazságügyi miniszter elmondta: azokat a vállalkozásokat, amelyek törvénytisztelő módon már megváltoztatták TEÁOR számaikat, köszönet illeti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.