BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága a gázolaj? Traktor helyett használjon vízibivalyt!

Az egekbe emelkedett gázolajárak miatt az agrártermelők egyre tömegesebben állnak vissza a traktorok alkalmazásáról a vízibivalyokra Thaiföldön.

A vízibivalyok erős igásállatok, kiválóan alkalmasak szántásra és sok más szántóföldi munkára, miként ezt évezredeken keresztül folyamatosan bizonyították is. A gazdasági fejlődéssel a thai mezőgazdasági termelők az elmúlt évtizedekben teljesen átálltak a traktorra, ám az utóbbi hónapokban ismét kezdenek visszaszokni a bivalyra. „Nem bírjuk a magas üzemanyagárakat, az igásállatok ezért kezdenek ismét divatba jönni” – magyarázta egy illetékes Hinkone faluban, Bangkoktól 450 kilométerre északkeletre a Reutersnek.

A faluban most 250 bivalyt használnak a földeken, néhány éve még csak 50 volt a számuk. „Ha a traktor kilyukad, a kiszivárgó anyag pénzveszteséget okoz és tönkreteszi a földet. A bivalyokból eltávozó anyag viszont kiváló trágya” – fejtegette az egyik falusi gazda. A bivalyoknak a fenntartási költségei jóval alacsonyabbak, hiszen az „üzemanyaguk” olcsó fű, az állatorvosi szolgáltatásokat pedig az állam biztosítja.

További előnyük, hogy a traktorokkal ellentétben sosem ragadnak bele kimozdíthatatlanul a sárba. A vízibivalyok ismételt munkára fogását az állam is támogatja Thaiföldön. Egy nemrég beindított program értelmében az igénylők bérbe vehetnek igásállatokat, a bréleti díjat pedig utólag, „természetben” kell megfizetniük – egy borjú formájában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.