BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemetlen inflációs meglepetés

Ismét beragadt a havi infláció, a vártnál magasabb a drágulási ütem. Továbbra is a fő hajtóerő az élelmiszerár, és a háztartási energia, azon belül is a gáz. A szolgáltatások áremelkedése aggaszthatja a jegybankot, mivel kezdenek átgyűrűzni a drága energia és élelmiszerárk a többi cikkcsoportra is. A tartós cikkek terén ugyanakkor már megmutatkozott az erős forint árcsökkentő hatása.

Júliusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, 2007. júliushoz viszonyítva pedig 6,7 százalékkal növekedtek az árak – közölte a KSH. Mind a havi, mind az éves ütem megegyezett az előző hónapban mérttel. A maginfláció viszont tovább gyorsulva elérte a 6 százalékot. Idén, az első hét hónapban, átlagosan 6,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Egy hónap alatt – 2008. júniushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,7 százalékkal csökkentek, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,4 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,7 százalékos átlagos árnövekedése következtében. Utóbbi azt mutatja, hogy még mindig emelkedő a cikkcsoport ártrendje. A legnagyobb mértékben a szolgáltatások árai emelkedtek (0,9 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 7,9 százalékkal kellett többet fizetni. A cikkcsoporton lehet a legjobban lemérni, hogy a külső inflációs nyomásnak vannak-e másodlagos hatásai. Míg korábban visszafogottan drágultak a szolgáltatások, a mostani megugrás már jelezheti az infláció beragadását.

Átlag felett drágult a háztartási energia (0,8 százalék), ezen belül a távfűtés díja 3,4 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,6 százalék) és az egyéb cikkek körében (0,3 százalék). Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 1,1 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 3,5 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az árcsökkenésben már jelentős szerepe lehet a beerősödő forintárfolyamnak is.

2007. júliushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult az étolaj 85,5, a liszt 45,7, a száraztészta 24,2, a tej 22,8, a sajt 20,5, a tojás 20,2, a sertéshús 18,9 és a kenyér 18,3 százalékkal. A háztartási energia átlagot meghaladó 11,8 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 17,7 százalékkal nőtt. Az átlaggal megegyező mértékben drágultak az egyéb cikkek (6,7 százalék) árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,0, a gyógyszer, gyógyáru 2,4 százalékkal növekedett. A szeszes italok, dohányáruk (6,2 százalék) és a szolgáltatások (4,6 százalék) árnövekedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A tartós fogyasztási cikkek (1,1 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,2 százalék) körében árcsökkenés következett be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.