BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig élénk a bérnövekedés

A bruttó átlagkeresetek összességében 8,2%-kal, a nettó átlagkeresetek 7,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január-júniusban átlagosan 2 millió 755 ezer volt. A bruttó átlagkeresetek összességében 8,2%-kal, a nettó átlagkeresetek 7,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-júniusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,8%-os növekedése mellett) 0,5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 6 hónapjában 196 400 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 700 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 219 400 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,2%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkereseti indexe 105,4%, a versenyszférában dolgozóké pedig 109,9% volt. Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi tevékenység (16,3%), ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,9%), kereskedelem, javítás (10,3%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,9%) gazdasági ágban.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) átlagkereset 7,7%-kal nőtt az előző év január-júniushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,7%-kal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,8%-kal lett magasabb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.