BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit jósolnak a jövő hétre? Recessziót!

Recessziót jelző növekedési mutatókat jósolnak londoni elemzők a hétre az euróövezetből és Japánból is.

 A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege által összeállított heti világgazdasági makro-prognózisok e hétvégi kiadása szerint a ház a második negyedévre eddig is 0,8 százalékos, teljes évre vetített GDP-zsugorodással számolt az euróövezetben. Az előzetes németországi jelentések azonban arra utalnak, hogy a legnagyobb euróövezeti gazdaság bruttó kibocsátási értéke az elmúlt negyedévben, szezonális kiigazítással számolva és egész évre kivetítve, 4 százalékkal zsugorodhatott az előző negyedévről, a JP Morgan által eddig várt 3 százalékos GDP-visszaesés helyett.

Mindemellett a spanyol ipari termelés második negyedévi meredek esése azt valószínűsíti, hogy a spanyol gazdaság teljesítménye a ház londoni elemzői által eddig várt 1 százaléknál "jóval nagyobb" mértékben csökkent, áll a hétvégi előrejelzésben. A JP Morgan elemzése szerint Spanyolország legutóbb 1992-ben volt recesszióban, amikor a GDP-érték, éves szintre vetítve, négy negyedéves időszakban 2,8 százalékkal esett, és az ipari termelés akkor 8,6 százalékkal csökkent. A spanyol ipar kibocsátási értéke az idei második negyedévben, szezonális kiigazítással, éves szintre számolva 15,8 százalékkal zuhant az előző negyedévről, vagyis a teljes GDP-érték zsugorodása "jó eséllyel nagy mértékű volt", áll a JP Morgan londoni előrejelzésében.

A cég elemzői összességében azt jósolják, hogy az euróövezeti GDP-érték a második negyedévben, szezonálisan kiigazítva, éves időszakra átszámolva 1,4 százalékkal csökkent az első három hónapról. A második félévről az előrejelzésben az áll, hogy a euróövezeti feldolgozó szektor és a szolgáltatási ágazat együtt számolt beszerzőmenedzser-indexe (PMI) alapján "stagnálásánál alig jobb" eredményre kell számítani júliusról, ami jórészt egyezik a JP Morgan által a második félév egészére érvényben tartott jelenlegi euróövezeti növekedési előrejelzéssel. Több tényező miatt azonban a tényleges kilátások még rosszabbak is lehetnek e jelenlegi előrejelzésnél.

A júliusi adatsorok meredeken lefelé tartó pályája ugyanis felveti annak a lehetőségét, hogy az euróövezeti gazdaság "a vártnál is drámaibb mértékben" lassul, emellett az összetett PMI-mutató nem tartalmazza a kiskereskedelmet és az építőipart, márpedig mindkét szektor "jelenleg különösen gyenge", áll a JP Morgan hétvégi londoni elemzésében. Más nagy londoni házak eddig nem mondták ki jelen időben, hogy az euróövezeti gazdaság már recesszióban lenne, de az enyhébb citybeli előrejelzések is meglehetősen komorak. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző intézete - augusztusra szóló világgazdasági prognózisában például az eddigi 1,5 százalékról 1,2 százalékra rontotta 2009-re érvényes euróövezeti GDP-növekedési jóslatát, a globális pénzügyi szektorból egy éve kiindult nagybani likviditási válság "megkésett térségbeli hatására" hivatkozva. Az EIU londoni elemzői a romló növekedési kilátások miatt 2009 végére negyed százalékpontos kamatcsökkentést várnak az euróövezeti jegybank (EKB) részéről, vissza a július eleji emelésig érvényben volt 4,00 százalékos irányadó refinanszírozási kamatminimumra.

Az EIU korábban azzal számolt, hogy 2010 előtt nem valószínű EKB-kamatcsökkentés. Londonban az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságra, a britre is recessziót valószínűsítenek. A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) által csaknem ötezer brit vállalat bevonásával elvégzett múlt havi felmérés azt jelezte, hogy a brit feldolgozó és szolgáltatási szektor egyes mutatói "történelmi mélységekben" járnak, és a BCC szerint ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, a brit gazdaságot "már csak egyetlen negyedév választja el" a technikai recessziótól. A JP Morgan hétvégi londoni makroelőrejelzése szerint az euróövezettel együtt Japán is recesszióban van, jóllehet nem az amerikai és nyugat-európai bajokat okozó likviditási és lakóingatlan-válság, hanem a külkereskedelmi feltételek, valamint a globális feldolgozó szektor romlása miatt. A japán ipar kibocsátási értéke a második negyedévben, szezonálisan kiigazítva, éves szintre átszámolva 3,3 százalékkal csökkent az első negyedévi, ugyanígy számolt 2,4 százalékos visszaesés után, és úgy tűnik, hogy a csökkenés "egy darabig még folytatódik". A japán ipari termelési adatok rendszeres közzétételének 53 éves történetében eddig tízszer fordult elő, hogy a kibocsátási érték két egymás utáni negyedévnél hosszabb ideig csökkent, és mindegyik esetben végül hivatalosan deklarált recesszió következett be, áll az elemzésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.