BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gázár miatt magas még az infláció

Az élelmiszerek és az üzemanyagok ára már csökkenést mutat, de a háztartási gáz ára 30 százalék felett növekedett augusztusban.

Augusztusban éves alapon az árak 6,5 százalékkal növekedtek, az egyhavi átlagos fogyasztói árcsökkenés 0,3 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Enyhén kedvezőbb lett az adat a vártnál, és tavaly szeptember óta a legjobb tizenkét havi indexet jelenti, havi alapú csökkenés pedig utoljára két évvel ezelőtt volt. Az első nyolc hónapban átlagosan 6,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, az éves átlag azonban már aligha megy 6 százalék alá. Végre a nagy ingadozást mutató áruk (Üzemanyag és idényáras élelmiszerek) kiszűrésével készített maginfláció 12 havi mutatója is csökkenésnek indult: az előző havi, 6 százalékról 5,8-re mérséklődött.

Az év eleji negatív meglepetés, az élelmiszerdrágulás kezd alábbhagyni, és az üzemanyagok ára is jócskán mérséklődött. Eközben a gáz még az utolsó nyári hónapban is jelentős árnövekedést mutatott. Az energiahordozók ára a nemzetközi piacon már július óta erőteljes mérséklődést mutat, viszont a dollár árfolyama ezzel párhuzamosan erősödik, így várhatóan az üzemanyagoknál legfeljebb enyhe ármérséklődés lehet a következő időszakban. A gáznál a hatóságilag megállapított fogyasztói ár eddig sem követte teljes mértékben a nemzetközi mozgásokat, így mostanra meglehetősen nagy lett az eltérés, amelyet úgy tűnik, hogy részben a hazai gázértékesítővel finanszíroztat a kormány. Az élelmiszerek árai havi alapon 1,5 százalékkal csökkentek, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 18,6 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,5 százalékos átlagos árnövekedése következtében. A termékkör éves drágulása azonban még mindig átlag feletti, 10,6 százalékos volt. Növekedett a rizs, hántolmányok (5,1 százalék), a párizsi, kolbász (2,3 százalék) és a tej (1,2 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a cukor (1,1 százalék) esetében.

A legnagyobb mértékben a háztartási energia árai drágultak (3,9 százalék), ezen belül a vezetékes gázért 11,6 százalékkal kellett többet fizetni, az éves drágulás itt 31,3 százalékot mutat. Szakértők már korábban jelezték, hogy a nemzetközi árak miatt elkerülhetetlen a hazai áremelés, és még mindig várható egy októberben, amelynek mértékét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Emelkedtek havi alapon a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék) és a szolgáltatások árai (0,5 százalék) is. Ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatások árai átlagosan 3,5 százalékkal nőttek. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 3,7 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető, de enyhe csökkenés volt éves alapon is. Az egyéb cikkek árai 1,5 százalékkal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagokért 4,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,2 százalékkal kerültek kevesebbe, amelyben a forint erősödése játszott fontos szerepet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.