BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennek, jönnek – Az európai kivándorlók nagy része hazatér

Száz bevándorlóból öt év után csak negyven marad Írországban, ötven Belgiumban, hatvan Nagy Britanniában. Az EU országai ezzel az eredménnyel alaposan lemaradnak a kivándorlók többségét megtartó Egyesült Államok, Kanada és Új-Zéland mögött.

Bár a befogadó országot elhagyó európai polgárok egy része hazatérés helyett egy harmadik országban próbál szerencsét, a migrálók jó része inkább hazatér. Az anyaországba való hazatérés oka általában beilleszkedési problémákban keresendő, de felmérések igazolják, hogy a küldő ország gazdasági helyzetének javulása is erősíti a jelenséget. A Németországban élő török bevándorlók nagyobb tömegben indultak haza, amikor országuk gazdasága jobb állapotba került. Ugyanígy közrejátszik a befogadó ország fejlődése is.  A hetvenes-nyolcvanas években számos portugál bevándorló indult vissza a mediterrán országba, amikor azt tapasztalta, hogy a befogadó gazdasága gyengélkedik. A hazatérésnek egyik jellemző, prózai oka, hogy a kivándorlók elég pénzt gyűjtöttek össze a külföldi tartózkodás alatt – írja a Népszabadság.

A vándorlók megfigyelése érdekes következtetésekhez vezet: a hazatérők többsége a huszonévesek és a nyugdíjasok közül kerül ki. Szakértők szerint ennek oka, hogy három-négy külföldön eltöltött év után már nagyobb a valószínűsége annak, hogy az illető "kint ragad", tizenöt éves kinti élet után viszont újra megnő a visszavándorlási kedv. A hazatérők iskolai végzettség tekintetében is szélsőségeket képviselnek: a legkevésbé és a legjobban képzettek térnek haza legszívesebben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.