BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdok jelzálogban - Kölcsönt kölcsönre halmoznak a cégek

Kölcsönt kölcsönre halmoznak a cégek: máig mintegy 25 milliárd forint ingóságot, illetve vagyont terhelő jelzáloggal biztosított követelés szerepel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara zálogjogi nyilvántartásában.

Ez mintegy százezer kölcsönszerződést, öszszesen több mint 80 milliárd forint ügyleti értéket takar – tájékoztatta a Világgazdaságot Tóth Ádám, a kamara elnöke. Elmondta: az ingó dolgokat terhelő zálogjog és a zálogszerződések legfontosabb adatait tartalmazó közhiteles országos jegyzék 1997. májusi életre hívása óta évente általában tízezer ügylet köttetett, és a biztosított követelések értéke dinamikusan emelkedett.

Az indulás évében kis híján 600 millió forint biztosított követelést regisztráltak. Az ezredfordulót követően, a 2003–2004 óta tartó folyamatos gazdasági hanyatlást az is jelzi, hogy 2004-ben 6, két év múlva 13, tavaly már 21 milliárd forintról szóltak a bejegyzések.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.