BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görögök is teljes betétgaranciát mérlegelnek

A globális hírszolgáltatást alaposan felrázta az az értesülés, hogy az írek után a görög kormány is messzemenő betétgaranciákat mérlegel, a terjedő pánikhangulat eloszlatására.

Egy – a Reutersnak nyilatkozó – pénzügyminisztériumi tisztviselő korlátlan összegű állami biztosítékokat ígért a számlatulajdonosoknak, a pénzügyminiszter – George Alogoskoufis – azonban ezt nem erősítette meg, jóllehet csütörtökön törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a bankrendszer stabilizálását célzó intézkedésekről.

A kormány lépését az tette szükségessé, hogy hírek kaptak lábra a Piraeus Bank esetleges fizetési nehézségeiről, amire reagálva elkezdődött a lakossági betétek egy részének kivétele. A hírre válaszolva a pénzügyminiszter kijelentette, hogy az ország bankrendszere teljességgel egészséges és fizetőképes, a lakossági betétek pedig maradéktalanul biztosak. A hírbe hozott bank elnöke közölte, hogy a likviditási szintjük meghaladja az előírt normában megszabottat, a betétállomány pedig naponta növekszik.

Egyúttal cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a globális pénzügyi zavarok megtörték a bank nyereségességét. A bankvezető azzal is érvelt, hogy a görög pénzintézeti szektor mentes a világ más részein pusztító „toxikus” értékpapíroktól.

Görögországban jelenleg maximum 20 ezer euró összegre szóló állami garancia van érvényben a betétekre. Ha a híreknek megfelelően a kormány felső határ nélküli biztosítékot ígérne, akkor az állam kötelezettségei 230 milliárd euró körüli összegre rúgnának, ami nagyjából megfelel ország 1 éves GDP-jének, ezért nem világos, hogy Athén honnan venne pénzt egy esetlegesen tömegessé váló betétkivonás fedezésére. Az Európai Bizottság egyébként közölte, hogy nem tud az írekéhez hasonló, széles körű görögországi állami betétgarantálási tervekről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.