BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A reálgazdaságban is óriási veszteségekre kell felkészülni - recessziót vár az IMF

A világgazdaság jövőre mindössze 3 százalékkal bővülhet, ami gyakorlatilag recessziót jelent – jósolja legfrissebb elemzésében az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap ma nyilvánosságra hozandó féléves jelentése az előzetes sajtóértesülések szerint jelentősen csökkenti a legutóbbi, tavasszal kiadott prognózisban szereplő számokat.

Az Egyesült Államok a korábban várt 0,6 helyett mindössze 0,1 százalékkal növekedhet, Németország 1 százalékos GDP-bővülés helyett stagnálásra számíthat, Nagy-Britanniában pedig 1,6 százalékos plusz helyett most már mínusz 0,1 százalékról szól a 2009-es előrejelzés. Az idei számokat „csak” pár tizeddel szállították lejjebb: a világgazdaság 4,1 helyett 3,9 százalékkal bővülhet 2008-ban.

Az IMF egy másik friss elemzése a világ pénzügyi szektorának veszteségeire vonatkozó becslést emeli drámai mértékben. Az áprilisban számított 945 milliárd helyett most már 1400 milliárd dolláros kieséssel számolnak a szakértők, és hozzáteszik, hogy a reálgazdaságban is óriási veszteségekre kell felkészülni.

A hagyományosan a szabad piacok bajnokának számító Valutaalap elemzői úgy fogalmaznak: a pénzügyi stabilitás visszanyerésére csak állami beavatkozással van lehetőség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.