BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az adóalap is nő jövőre, nem csak az adók

Összességében mintegy 15 milliárd forinttal több adót vár a cégektől a kormány jövőre, annak ellenére, hogy megszűnik a társas vállalkozások különadója.

A társasági adó mértéke a tervek szerint 18 százalékra nő, és átalakul az adó alapja is, így az ebből származó bevétel közel 200 milliárd forinttal emelkedik, legalábbis a tervek szerint.

Az adóalap átalakításán belül heves viták övezik azt a kormányzati szándékot, amely szerint a vállalkozások jövőre már nem vonhatnák le a társasági adó alapjából a helyi iparűzési adót.

Ez mintegy 260 milliárd forintos tehernövekedés lenne, legalábbis a 2007-es, nemrég közzétett adóhatósági kimutatás szerint. Lapunk tudomása szerint ez a módosítás nemcsak a négy ellenzéki pártnál "verte ki a biztosítékot", még az MSZP-ben is sokan ellenzik a pénzügyi tárca szándékát.

Egyelőre nehezen becsülhetők meg, ám biztosan az adóalap növekedésének az irányába mutatnak az értékcsökkenéssel és a céltartalékkal kapcsolatos tervezett módosítások is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.