BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai: "szent tehén" a konvergenciaprogram teljesítése

A pénzügyi válság miatt a stabilitás és az egyensúly fenntartását tartja a legfontosabb célnak a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF).

A kormány és a gazdasági szereplők konzultációjára alapított, GEF pénteki budapesti ülésen Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, a fórum elnöke és Futó Péter, a GEF társelnöke, az MGYOSZ elnöke is összefogást sürgetett a politikai szereplők között annak érdekében, hogy az országnak stabilitást jelentő költségvetése legyen.

A jövő évi büdzsé felülvizsgálatát illető kérdésre a miniszter elismerte, hogy az érintheti az adótörvények módosításáról szóló javaslatokat is, "szent tehén" azonban az egyensúly, a stabilitás és a konvergenciaprogram teljesítése - mondta. Bajnai Gordon a pénzügyi válság hatási közé sorolta az exportpiacok szűkülését, a hitelek drágulását, és az így nehezedő gazdasági feltételeket. Beszámolt arról, hogy a tárca export-ösztönző csomagot készített és beszállítói programot indít. Említést tett a múlt héten bejelentett, a kis- és középvállalkozások finanszírozását segítő, 800 milliárd forintos hatású programról is. Hozzátette: a programok nem jelentenek költségvetési többletigényt, hiszen azok döntően európai uniós pénzekből valósulnak meg. Ismertette: a kkv-k finanszírozását segítő programban a mikro vállalkozások 10 év futamidővel és két év türelmi idővel, 10 millió forint beruházási hitelt kaphatnak a jegybanki alapkamat alatt. A kis- és középvállalkozások pedig 10 millió és 100 millió forint közötti forráshoz juthatnak, 80 százalékban állami garanciával. A kockázati tőkeprogramban 2009 tavaszától kaphatnak friss tőkét a kkv-k.

A 30 millió forint feletti exportot teljesítő vállalatoknak szánt export-ösztönző programban már 300 vállalat kapott egyedi segítséget ahhoz, hogy a meglévőket megtartva új piacokhoz jusson. Összesen 2.300 olyan vállalat van Magyarországon amelyet közvetlen módszerekkel segítenek a külpiaci tevékenységben, míg az 1.500 nagy, külföldi tulajdonú exportőrt közvetve segítik - mondta a miniszter.

Példaként említette, hogy néhány héten belül konferenciát tartanak a Mercedes gyár beszállítási lehetőségeiről. Kijelentette: nincs információja arról, hogy külföldi vállalkozások elhalasztanák Magyarországon tervezett beruházásaikat, és reméli, hogy a Mercedes-szel is aláírják a szerződést. Ugyanakkor nem zárta ki, és üzleti szempontból normálisnak tartotta, hogy egyes vállalkozások a kereslettől függően visszafogják termelésüket, amivel a General Motors szentgotthárdi gyártósorának leállítására utalt. Hozzáfűzte: a válságban először az autógyárak mérséklik termelésüket.

A miniszter megjegyezte azt is, hogy általában a gazdasági válságok viharos indulását, majd egy hosszabb megnyugvó szakaszt követően a válság előttitől lényegesen eltérő új helyzet alakul ki. Ezért hosszú távú gondolkodásra van szükség. A "vihar elmúltával" újra megindulnak a tőkebefektetések és fontos, hogy Magyarország megtartsa tőkevonzó képességét, amiért a kormány mindent megtesz - mondta. Futó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a pénzügyi válság által kiváltott "vihar" szélén van, az idei számok alapján a konvergenciaprogramot még túl is teljesíti. Megemlítette azt is: a magyar vállalkozásoknak némi segítséget nyújt a forint gyengülése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.