BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaba: Gyurcsányék visszavonhatnák a jövő évi költségvetést

Most még nem jelentene politikai kockázatot, ha a kormány az amerikai pénzügyi válságra hivatkozva visszavonná a jövő évi költségvetést - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László, aki úgy látja, hogy még nem késő borúlátó forgatókönyvet készíteni.

A közgazdász hozzátette: a reális mértékű növekedéshez meg kell tervezni az adóbevételeket, de a kormány jelenleg olyan mértékű bevételtöbblettel számol, ami nincs összhangban a realitással.

Például tavalyhoz képest tízszeresére teszik a gazdaság kifehéredéséből befolyó összeget, de ez az előrejelzés a szakember szerint homokra épül. Csaba László úgy látja: a gazdasági növekedés felgyorsítása egy "jófazonú" gazdaságpolitikai reformmal lehetséges, amely tartalmazná a kiadáscsökkentést és az adóbevételek mérséklését is.



Ennek a reformnak a végrehajtása a környező országokban jelentős és tartós növekedést hozott - mondta a gazdasági szakember, aki szerint Magyarországon kormányzati gazdaságpolitikai ötletelés zajlik. Mint fogalmazott, a politikusok mindig a végeredményből indulnak ki, és nem azon gondolkodnak, hogyan lehetne lendületet vinni a gazdaságba.

Csaba László szerint ehhez egyensúlyteremtés, pénzügyi fegyelem, nagyobb teljesítmény és adóbevétel-többlet kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.