BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demszky: "Most szorít igazán a cipő" - Privatizációs terv a fővárosban

A főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kijelentette: nem épül meg az Aquincumi híd és a Moszkva tér átépítésére sem kerül sor.

Mint mondta, bár a 2006-ban tett vállalások hatvan százalékát teljesítették, biztosan nem kerül sor ebben a ciklusban az Aquincumi híd megépítésére és a Moszkva tér felújítására. Hozzátette: nem csak anyagi okok miatt halasztják el ezeket a terveket, hanem azért is, mert a párhuzamosan folyó átépítések túl nagy közlekedési terhet rónak a városra. Demszky Gábor szerint nincs válsághangulat a főváros vezetésében, Budapestnek nem kell pénzügyi gondokkal szembenéznie idén.

2009-ben azonban ötven milliárdnyi hiányzó forrást kell pótolniuk annak érdekében, hogy a már elvállalt kötelezettségeket teljesíteni tudják. Ehhez hitelfelvételre vagy a Főgáz privatizálására van szükség. A főpolgármester szerint a Főgáz részvényeinek eladása régóta napirenden van, de "most szorít legjobban a cipő".

A nemsokára megrendezendő ötpárti tanácskozással kapcsolatban elmondta: pozitívumként értékeli, hogy folytatódik a nemzeti csúcson megkezdett párbeszéd. A találkozót "felajánlási konferenciaként" lehet felfogni, amelynek keretében az egyes szereplők átalakításokat kezdeményeznek.

Az önkormányzatok részéről az alrendszerek átalakítása, valamint a létszám– és bérstop a szükséges lépések. A főpolgármester szerint meg kellene szünteti az alrendszerek párhuzamosságait, így a megyei és regionális hatáskörök átfedéseit, emellett az önkormányzati alkalmazottak számának csökkentésére is szükség van.

Demszky Gábor szerint az önkormányzati reform megtárgyalására még 2010 előtt van lehetőség, így a következő választásokkal már az új rendszer léphetne életbe. Mint mondta, bár ezek a változások csak a későbbiekben jelenthetnek megtakarítást, a cél a "rezsi költségek" hosszú távú csökkentése és ezáltal a költségvetési terhek mérséklése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.