BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-vezér: a pénzügyi válság mögött egy másik válság húzódik meg

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója a fejlett és fejlődő országok képviselőit tömörítő Húszak csoportjának (G20) a pénzügyi válsággal foglalkozó washingtoni világértekezletén új globális pénzügyi szabályozási stratégiára (global regulation strategy) szóló, ötpontos tervet kíván bemutatni.

Strauss-Kahn szerint "bár a piacok szélsőséges ingadozása még kifejti hatásait", minden remény megvan arra, hogy a "piacok megnyugszanak, mivel az amerikai és az európai védőhálók stabilak. Csak még egy kis idő kell, hogy teljes mértékben megmutatkozzanak."

Strauss-Kahn azonban sokkal pesszimistábbnak mutatkozott a világgazdaság lassulása és annak szociális következményei miatt. "A pénzügyi válság mögött egy másik válság húzódik meg: a nyersanyagok és az élelmiszerek drágulásától szenvedő szegény országok válsága."

Strauss-Kahn öt pontja:

1.) Az IMF vezetője szerint létre kell hozni egy olyan, újfajta hitelt, amely rövid távon egyes gazdaságok likviditási problémáit enyhíti.

2.) Ezt követően Gordon Brown brit kormányfő javaslata alapján meg kell emelni az IMF forrásait, amelyek a középtávon jelentkező igények kielégítésére nem elégségesek.

3.) Harmadik pontként Strauss-Kahn az eddig követett gazdaságpolitika tanulságainak levonását említi, amely politika az ismétlődő "lufikhoz" vezetett az értékpiacokon, és amelyek kipukkadása a reálgazdaságot is magával rántotta.

4.) A kidolgozandó, újfajta pénzügyi szabályozások bevezetésének ellenőrzése is az IMF feladata kell legyen, együtt a nagy jegybankokat tömörítő Pénzügyi Stabilitási Fórummal.

5.) És végül "tűzoltó és kőműves" szerepköre után az IMF-nek "építésznek" kell lennie Strauss-Kahn szerint: segítenie kell a globális rendszert összefüggőbbé, egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni a jobb egyeztetéssel.

Szerinte az IMF az utóbbi időkben már nem ugyanaz az intézmény, mint az 2007 szeptembere előtt volt. Az IMF-et véleménye szerint jelenleg jobban tisztelik, mivel megszűnt a rossz viszony az ázsiai és dél-amerikai országokkal, amelyek azzal vádolták a washingtoni székhelyű intézményt, hogy "gazdasági és szociális regresszió árán végez tűzoltást".

Strauss-Kahn szerint az IMF végre pragmatikusabb lett: "abszurd dolog lenne feltételek nélkül hitelt nyújtani államoknak, de ezek a feltételek nem ideológiai irányvonalból, hanem az országok igényeiből fakadnak".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.