BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a rég várt inflációs fordulat!

Minden előzetes várakozást alulmúlt a szeptemberi pénzromlási ütem, főleg az élelmiszerek és az üzemanyag árának megszelídülése segítette a dezinflációt. Az alacsony maginfláció is jelzi, hogy elérhető távolságba került az inflációs cél.

Szeptemberben a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva nem változtak, éves lapon 5,7 százalékkal növekedtek – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző havi adat még 6,5 százalékos volt, utoljára 2006 augusztusában, vagyis a fiskális megszorítások kezdete előtt volt ennél alacsonyabb a mutató, így jelentős a pénzromlás mostani lassulása. Idén, az első kilenc hónapban, átlagosan 6,7 százalékos volt az infláció, a volatilis árú termékektől megtisztított maginfláció is jókorát csökkent: 5 százalék lett.

Havi alapon az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal csökkentek, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,9 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,3 százalékos átlagos árnövekedése következtében. A termékkörben várható kedvező fordulatot már jelezte a mezőgazdasági árak hirtelen zuhanása. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (3,5 százalékkal) a szezonváltás következtében. A szeszes italok, dohányáruk (0,6 százalék), valamint az egyéb cikkek (0,3 százalék) körében kis mértékű áremelkedés volt megfigyelhető. A járműüzemanyag ára a csökkenő nemzetközi jegyzések ellenére változatlan volt, amit valószínűleg a forint gyengülése magyaráz. A tartós fogyasztási cikkek árai nem változtak, a szolgáltatások árai kis mértékben csökkentek (0,8 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatások árai átlagosan 10,3 százalékkal lettek olcsóbbak.

Éves összehasonlításban az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,1 százalékkal emelkedtek, de ez az ütem egyre csökken, ahogy a tavaly őszi hónapok ugrásszerű drágulása lassan kikerül a bázisból. A korábbi energiadrágaság hatásaként a háztartási energia átlagot meghaladó 15,9 százalékos éves áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 31,3 százalékkal nőtt, és ebben még nincs benne az őszi gázáremelés hatása. Az átlaggal közel azonos mértékben, 5,8 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk, itt sem mutatkozik még meg a jövedéki adóemelés.

Az egyéb cikkek esetében bekövetkezett áremelkedés (5,1 százalék) az átlagnál alacsonyabb volt. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 11,7 százalék, a gyógyszer, gyógyárué 2,6 százalékkal növekedett. A szolgáltatások 4,4 százalékos árnövekedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A tartós fogyasztási cikkek (1,3 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,7 százalék) körében árcsökkenés következett be. Év végéig ‑ a gázáremeléssel együtt is ‑ további inflációmérséklődést várnak a szakértők, így várhatóan hónapokon belül megindulhat a jegybanki kamatcsökkentés, de csak akkor, ha addigra lecsillapodnak a pénzpiaci kedélyek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.