BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország idén elveszti az export világbajnoka címet?

Az euró "mélyrepülése" a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) becslése szerint a vártnál hamarabb az export világbajnoki cím elvesztésébe fog kerülni Németországnak. E címet Kína hódítja majd el, annak ellenére, hogy a német termékexport értéke idén először túlszárnyalja az ezermilliárd eurót - vélte Axel Nitschke, a DIHK külgazdasági részlegének főnöke.

Kína nagyobb exportbevételre tesz szert a dollár erősödésének köszönhetően. Ezért a kínai export, amelyet túlnyomórészt az amerikai valutában számolnak el, valamivel többet ér majd.

Ezzel szemben a német termékexport kétharmada az EU országokba megy, s a német exportot ezért túlnyomórészt euróban számolják el, amely viszont a pénzügyi válság miatt jelentősen vesztett értékéből.



A DIHK azzal számol, hogy Kína a frissen megszerzett vezető pozícióját 2009-ben ki fogja építeni. "A pénzügyi válság csak a jövő évben sújtja teljes erőből a mi exportőreinket" - vélekedett Nitschke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.